Klacht tegen arts die nut van vaccineren in twijfel trekt: “Die man gaat met zijn theorie levens kosten”

Gaublomme: “Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid”

Kris Gaublomme is huisarts in Maasmechelen. Hij verkondigde gisteren dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.
VTM Nieuws Kris Gaublomme is huisarts in Maasmechelen. Hij verkondigde gisteren dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.
Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, is van plan bij de Orde der Artsen een klacht in te dienen tegen Kris Gaublomme, de dokter die gisteren in het VTM Nieuws het nut van vaccineren tegen mazelen in twijfel trok. De zin van zo’n vaccin staat wetenschappelijk nochtans buiten kijf. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was niet mals voor de Limburgse arts. “Er moet een klacht komen tegen die man”, zo reageerde ze - ook bij VTM Nieuws. Die klacht is er nu dus.

Dokter Kris Gaublomme, actief als huisarts in Maasmechelen, beweerde gisteren dat het inenten tegen de ziekte de immuniteit verlaagt en zelfs kan leiden tot astma, autisme en gedragsstoornissen.

De hele medische wereld, de Orde van Geneesheren en minister van Volksgezondheid Maggie De Block op kop, reageerden verbolgen op wat ze wetenschappelijke nonsens van de man noemen. Ook op Twitter en andere sociale media werd de arts met de grond gelijk gemaakt.

“Dit kost levens”

De Block, zelf arts van opleiding, reageerde vanmorgen hard. “Die man gaat met zijn theorie levens kosten”, zei ze. “Elke arts moet zijn patiënt behandelen en begeleiden volgens de stand van de wetenschap. Het nut van vaccinaties is wetenschappelijk bewezen. Alle andere beweringen zijn verzinsels, en een arts onwaardig.” De minister rekende er dan ook op dat er een klacht wordt ingediend tegen de man. Want de Orde der Artsen kan alleen maar optreden na een klacht. 

N-VA’er Louis Ide heeft intussen gereageerd op de oproep van De Block en dient klacht in. Ide wil dat de Orde concrete maatregelen neemt, want hij vindt het ongehoord dat Gaublomme de hedendaagse wetenschap in twijfel trekt. “De Orde der Artsen is een deontologisch orgaan en elke arts wordt geacht op de hoogte te zijn van de laatste stand van de wetenschap en daarnaar te handelen. De uitlatingen van die man zijn een gevaar voor de volksgezondheid”, zegt hij.

Maggie De Block.
VTM NIEUWS Maggie De Block.

Gaublomme: “Geschrokken”

Dokter Kris Gaublomme zelf zegt geschrokken te zijn van de reacties op zijn uitspraken. “Het is altijd een gevoelig onderwerp, maar deze reactie had ik niet zien aankomen. Ik kreeg wel reacties in twee richtingen: er wordt heel veel met modder gegooid en het niveau van dreigmails is beneden alle peil, maar ik krijg ook veel steunbetuigingen, omdat er eindelijk iemand is die het durft te zeggen.”

Gaublomme begrijpt de verontwaardiging niet. “Ik heb gevraagd dat ouders geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van vaccinaties. Dat gebeurt momenteel niet en dat vind ik absoluut niet correct”, legt hij uit. “Bovendien is er niets in onze wetgeving voorzien voor als er ooit iets fout gaat. Integendeel: als mensen nadien een reactie ondervinden, wordt dat onder de mat geveegd dat het iets met de vaccinatie te maken zou hebben.”

Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik verplicht niemand om wat dan ook te doen

Kris Gaublomme

De arts ontkent stellig dat zijn uitspraken gevaarlijk zijn. “Dat is totaal uit de lucht gegrepen. Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik verplicht niemand om wat dan ook te doen. Er zijn nu ook al mensen die kiezen om geen vaccinaties te doen, om welke reden dan ook. Ofwel omdat ze er slechte ervaringen mee hebben, of omdat ze dezelfde principiële mening delen.”

“Nog veel meer oogsten”

Gaublomme blijft erbij dat het nut van vaccineren in vraag moet gesteld worden. “Het merendeel van de mensen die mazelen krijgen, zijn gevaccineerd, dus het vaccin werkt niet. De globale tendens van mazelen is afnemend, maar om de zoveel jaren zullen er meer gevallen zijn”, aldus Gaublomme. “Als men nooit begonnen was met vaccineren, zouden we veel verder dan nu staan. Zowel bij volwassenen als bij jonge baby’s hebben we de risico’s groter gemaakt.”

De arts zal zich in elk geval verweren tegen een klacht bij de Orde der Artsen. “Ik blijf erbij dat ik niks fout heb gezegd en zal dat dan ook duidelijk maken. Als ze menen dat ze mij moeten bestraffen, gaan ze in de pers nog veel meer oogsten.”

Een kind met mazelen op de Filipijnen.
EPA Een kind met mazelen op de Filipijnen.

Op de korrel

De reportage van VTM Nieuws zelf werd overigens door veel mensen ook op de korrel genomen in de hele discussie, omdat Gaublomme een forum zou gekregen hebben zonder zijn positie als notoir tegenstander van inentingen tegen mazelen te kaderen. 

“Gaublomme deed in onze reportage zeer controversiële uitspraken over de volgens hem schadelijke gevolgen van vaccinatie”, zegt hoofdredacteur Nicholas Lataire. “Die uitspraken werden in dezelfde reportage meteen met kracht tegengesproken door viroloog Marc Van Ranst, die benadrukt dat het vaccin tegen mazelen veilig en efficiënt is. (...)”

“Te neutraal”

“Door de reportage in een woord-wederwoord-vorm te brengen zonder extra wetenschappelijke duiding werd de reportage ‘neutraal’. In wetenschappelijk aangetoonde kwesties kan je niet neutraal mensen aan het woord laten, maar moet je hen confronteren met de feiten en de wetenschap. Dat hebben we hier niet tot onvoldoende gedaan.”

Tegelijk werd Kris Gaublomme volgens Lataire ook te ‘neutraal’ opgevoerd. “Zo hadden we expliciet moeten melden dat hij een vzw heeft opgericht die zowat alle vaccins tegen kinderziektes afraadt. Er is nochtans wetenschappelijk aangetoond dat die vaccins veilig zijn, ernstige nevenwerkingen uiterst zeldzaam zijn en dat een dodelijke ziekte als mazelen uiteindelijk kan uitgeroeid worden dankzij volgehouden vaccinatiecampagnes”, klink het nog.

Levens redden

Vaccineren is goed, is nodig en redt al decennialang vele levens. Dankzij een doorgedreven vaccinatieprogramma zijn er sinds 1970 in België zo geen gevallen meer van het gevaarlijke polio. Polio is het enige verplichte vaccin, andere vaccins zoals tegen tetanus, rodehond en mazelen zitten in een basispaket dat voor elk kind wordt aangeboden.

Lees ook: Viroloog over ‘antivaxxers’: “Terug naar de natuur? Dan moet je ook de horror van de natuur erbij nemen”
175 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gertie Daerden

  Groot misverstand: gevaccineerden hebben bang voor niet-gevaccineerden. Waarom? Jullie vaccin werkt toch? Mensen die niet gevaccineerden willen weren uit klas/crèche, vergeten dat wanneer ze op vakantie vertrekken naar verre oorden, ze ook niet alle hotelgasten, zwemgasten gaan checken of ze gevaccineerd zijn, daar hebben ze geen last van die onterechte hysterie. En bovendien komen ze tussen de kamelen in contact met vele voor het immuunsysteem ongekende microben, en niet tegen gevaccineerd.

 • Gertie Daerden

  Een docent van oranje Nasseau college heeft mazelen gekregen, hij was gevaccineerd en de studenten ook. En nu gaat het om een "mazelenachtige aandoening" jaja !!!

 • Wim Van de Wygaert

  Ongelooflijk hoeveel leken denken dat ze iets van het menselijk lichaam en haar afweersysteem kennen. Ik heb eens een goed artikel gelezen waarin de auteur zich afvroeg waarom mensen zich zo vaak boven gediplomeerde artsen stellen. Zouden ze hetzelfde doen als ze een vliegtuigtechnicus vlak voor de vlucht aan hun vliegtuig zien sleutelen? ("Laat mij maar even, ik heb er iets van op Internet gelezen.") Nee dus. Uw mening hieromtrent telt niet mee.

 • Daniel Derweduwen

  Ik sta volledig achter Gaublomme, hij ziet er inderdaad stukken gezonder uit dan Maggie. En voor de betweters hier, mazelen is net als alle pathogenen alleen dodelijk als het lichaam extreem vervuild is door toxines en afvalstoffen. Nee voor mij geen vaccinnaties, maar een gezuiverd lichaam waardoor de immuniteit echt zijn werk kan doen.

 • Dorinne Dupon

  Die arts heeft GEEN gelijk, de meesten weten geeneens wat het mazelen-virus is. Welke varianten er van zijn en als je niet bent ingeënt welke gevolgen het kan hebben als je het vooral dan op latere leeftijd doormaakt. Wat ik hier allemaal lees, ik schrik er van hoe dom sommigen zijn.

Video