Klacht over Bicky-reclame waarin man vrouw slaat gegrond verklaard in Nederland

Begin deze maand ontstond zware verontwaardiging over een nieuwe reclamecampagne van Bicky Burger.
Facebook Begin deze maand ontstond zware verontwaardiging over een nieuwe reclamecampagne van Bicky Burger.
De Nederlandse Reclame Code Commissie heeft op 15 oktober de klachten tegen een reclamecampagne van Bicky Burger op Facebook gegrond verklaard, zo maakt de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) bekend. Het campagnebeeld toonde een man die een vrouw een vuistslag geeft omdat zijn Bicky Burger niet in het juiste doosje zit.

De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) ontving sinds het verschijnen van de reclameboodschap op 8 oktober bijna 700 klachten. Omdat het Nederlandse bedrijf GoodLife Foods B.V. achter de campagne zat, maakte de JEP een selectie van die klachten over aan de Nederlandse Stichting Reclame Code (SRC).

De SRC behandelde het dossier met spoed, en besliste op 15 oktober dat de campagne in strijd is met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). “In de eis dat reclame in overeenstemming dient te zijn met de goede smaak en het fatsoen ligt onder meer besloten dat reclame niet mag schokken door gewelddadige inhoud. Voor zover de advertentie grappig bedoeld zou zijn, geldt dat de getoonde vorm van geweld zich niet leent voor nuancering door humor. Adverteerder had zich bovendien ervan bewust behoren te zijn dat een product niet behoort te worden aangeprezen via een ‘kwinkslag’ naar realistisch ogend huiselijk geweld”, staat te lezen in de beslissing.

De klagers vonden onder meer dat de adverteerder partnergeweld normaliseerde, en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen ondermijnde. De adverteerder erkende volgens de SRC dat de reclame in strijd was met de regels. Hij trok ze onmiddellijk in en stuurde een dag na het verschijnen ervan een persbericht naar alle media in België. Er werd ook contact opgenomen met verenigingen die slachtoffers van partnergeweld ondersteunen, om te bekijken hoe hij kan bijdragen aan hun maatschappelijke taken en doelstellingen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Keer de sekses nu om, en er is geen vuiltje aan de lucht...

 • Patrick Verbelen

  Al eens naar de teksten van sommige rappers geluisterd, dat gaat véél verder.

 • piet devlieger

  Niemand heeft die advertentie goed bekeken zeker ? Die man slaat die vrouw niet maar slaat die doos uit haar hand. De impact * wordt duidelijk aangeduid. Niet dat het een charmante geste is daarom. Als je daar een junior-advocaat (of zijn kleuterzoon) als verdediger aanzet lacht hij binnen de kortste keren die aanklagers onder tafel.

 • Johan Van de Wyer

  Kompleet van de pot gerukt, dit is (welliswaar groffe) humor. Op tv worden we overspoeld door series die baden in extreem geweld, met een huiveringwekkend realisme en geen haan die ernaar kraait...

 • Walter Kennes

  Terecht!