Klacht burgemeester Aalst voor laattijdig verwittigen hulpdiensten bij defecte trein

Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst.
BELGA Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst.
De Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft de spoorwegpolitie een pv laten opstellen omdat de lokale hulpdiensten gisteravond pas na 50 minuten verwittigd werden nadat een eerste defecte trein stilstond en het ook een tijd duurde vooraleer hij een verantwoordelijke kon spreken. Dat meldt VTM Nieuws en verduidelijkt burgemeester D'Haese.

Nadat gisteravond een locomotief het begaf tussen Denderleeuw en Gent, stond ook een tweede trein stil met samen ongeveer 1.200 reizigers aan boord.

"Ik heb me geërgerd over het feit dat twee treinen vijftig minuten ter plaatse stil stonden vooraleer de lokale hulpdiensten gealarmeerd werden", zegt burgeeester D'Haese. "Ik was zes minuten na de melding ter plaatse, met de lokale politie, brandweer en een MUG-arts. Ik heb onmiddellijk gevraagd of we iemand konden bereiken van Infrabel of de NMBS om te zien of we moesten evacueren, maar er was niemand bereikbaar. Ook bij de meldkamer van de NMBS kon men enkel een gsm-nummer doorgeven, geen naam. Na 24 minuten is er uiteindelijk iemand van Infrabel gekomen. Die man verklaarde dat hij aan de andere kant van de trein stond, maar in elk geval droeg hij geen rode band."

Basisregels crisismanagement met voeten getreden
Volgens D'Haese worden hiermee basisregels van het crisismanagement met de voeten getreden. "Alle disciplines bij elkaar krijgen is een basisregel in crisismanagement", zegt hij. "Om in te schatten of een evacuatie nodig is, moeten alle verantwoordelijken aanwezig zijn. Eén trein had weliswaar airco, in de andere trein zaten mensen in broeierige omstandigheden. Stel je voor dat iemand een hartfalen doet, dit was een onaanvaardbare toestand. Het getuigt ook van een misprijzen en geen respect tonen aan de reiziger en de veiligheid."

Met het PV wil D'Haese de bevoegde minister interpelleren of een vraag stellen.