Kitesurfer maakt doodsmak op strand van Oostduinkerke

In Oostduinkerke is een man van 35 om het leven gekomen bij het kitesurfen. Hij was samen met zijn vriendin aan het oefenen op het strand toen een windstoot hem de lucht in trok. De man was onervaren en oefende niet met geschikt materiaal.

De man was geen lid van een club maar kitesurfers van een nabijgelegen club zagen alles gebeuren. Dat berichtte ook vtm. "De man was niet met het goede materiaal aan het oefenen", aldus Jeroen Christiaen, voorzitter van surfclub Windekind. "Hij gebruikte een zeil van negen vierkante meter, terwijl voor beginners bij die wind een zeil van drie vierkante meter wordt aangeraden. Hij heeft een verkeerde reflex gemaakt en werd zo de lucht in gesleurd. Hij landde een tiental meter verder met zijn hoofd op het zand."

Er waren heel wat kitesurfers aan het oefenen omdat het weer en de wind ideaal waren, mits het juiste materiaal. "Je moet in de eerste plaats de natuur respecteren. We hebben meerdere mensen verwittigd die niet over het juiste materiaal beschikten met windsnelheden van 6 à 7 beaufort, maar je kan niet alles zien."

Regels volgen
Normaal moest hij volgens de regels als onervaren surfer een rood lycravestje dragen, maar ook dat droeg de man niet. "Kitesurfen is zeker geen gevaarlijke sport, maar je moet de regels volgen", alsnog Christiaen.

Twee jaar geleden kwam onder gelijkaardige omstandigheden al eens een vrouw om het leven op die plaats.