Kindje in vondelingenschuif was gezonde baby met enkel pamper aan

(Illustratiefoto)
BELGA (Illustratiefoto)
In de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout is begin december een baby aangetroffen. Het nieuws is nu pas bekendgemaakt. Het gaat om een gezonde, blanke baby, die in de schuif gevonden werd met enkel een pamper aan. Dat meldt het Radio 1-journaal

"Het gaat om een blank kindje, dat heel gezond was toen we het vonden", lichtte Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) toe tijdens een persconferentie. "Het woog 3 kilogram en alle medische onderzoeken hebben uitgewezen dat alles perfect was. Het was een pasgeboren kind, die op de dag zelf waarschijnlijk geboren werd bij een thuisbevalling."

Sinds 2000 is er in het gebouw van Moeders voor Moeders in de Helmstraat nummer 87-89 in Borgerhout een vondelingenschuif. In een speciale lade kunnen vrouwen hun baby anoniem afstaan. Het is de zevende baby die te vondeling wordt gelegd bij Moeders voor Moeders, de vijfde die effectief in de vondelingenschuif werd gevonden.

Van de moeder is er geen spoor. Die had drie maanden om zich te bedenken, maar dat was dus niet het geval. De baby, die de voorlopige naam Jules kreeg, werd in een pleeggezin geplaatst en die ouders zijn nu van plan de baby te adopteren. Het nieuwe gezin zal ook over de naam van de vondeling beslissen.

BELGA

Discreet bevallen

Met de nieuwe vondeling wellicht terug het debat over het mogelijk maken van discreet bevallen de kop opsteken. In de Kamer wil Valerie Van Peel (N-VA) alvast het voorstel dat haar partijgenote Elke Sleurs destijds in de Senaat uitwerkte opnieuw indienen.

Ongewenst zwangere vrouwen die hun kind bij de geboorte willen afstaan en anoniem willen blijven, moeten dat nu in Frankrijk doen (waar anoniem bevallen mogelijk is) of hun kind zonder medische begeleiding ter wereld brengen. De voorbije vijftien jaar doken in het parlement verschillende voorstellen op om (gedeeltelijk) anoniem bevallen ook bij ons mogelijk te maken.

De voorbije legislatuur leek zich een consensus af te tekenen rond discreet bevallen, al raakte geen voorstel goedgekeurd.

Anders bij anoniem bevallen wordt de vrouw dan verplicht haar identiteit na laten bij de bevalling. De gegevens zouden - volgens het voorstel-Sleurs - bijgehouden worden door een nog op te richten onafhankelijke instantie. Hierdoor blijft het kind de mogelijkheid hebben om op een later tijdstip contact op te nemen met de biologische moeder, na bemiddeling van die instantie.

Discussiepunt bleef onder meer wat er moet gebeuren als de biologische moeder niet op die vraag om contact wil ingaan. Sommige partijen stellen het recht van het kind voorop, andere partijen dat van de moeder. Nahima Lanjri (CD&V), die ook al voorstellen hierover indiende, pleitte er destijds voor om in dergelijke gevallen een deskundige rechter te laten oordelen.

De discussie over discreet bevallen zou volgens samen gevoerd kunnen worden met het lopende debat over donorschap.