Kindje (4) nog steeds in kritieke toestand na val in kasteelvijver Gaasbeek, onderzoek loopt

Het jongetje viel in de vijver achter het kasteel
Mozkito Het jongetje viel in de vijver achter het kasteel
De 4-jarige jongen die vorige week dinsdag tijdens een schooluitstap in de vijver van het kasteel van Gaasbeek viel, verkeert nog altijd in kritieke toestand. Dat meldt het gemeentebestuur van Anderlecht. Het onderzoek loopt.

Op 9 oktober maakten de tweede en derde kleuterklas van de Franstalige gemeenteschool ‘Les Petits Goujons’ een uitstap naar het kasteel van Gaasbeek. 35 kinderen werden begeleid door vier personeelsleden, wat volgens de gemeente met de wettelijke omkaderingsnorm overeenstemt. Tijdens de uitstap viel een 4-jarig kind in de kasteelvijver. "Nadat hij uit het water werd gered, brachten de hulpdiensten hem naar het universitair ziekenhuis van Jette", zegt Mathias Baert, persattaché van de gemeente. "Sindsdien bevindt het kind zich in ernstige toestand op intensieve zorgen.”

Na het drama werd de schooluitstap onderbroken en werden de andere kinderen op school opgevangen. Het ongeval werd besproken en er werd naar de kleuters geluisterd. Na schooltijd werden de ouders onmiddellijk ingelicht, de volgende dag ontvingen ze extra schriftelijke informatie. Sinds het drama wordt aan de ouders gevraagd om bijzonder aandachtig te zijn voor de reacties en emoties van hun kinderen. Een pedagogische ploeg van het PMS-centrum blijft indien nodig beschikbaar.

Uitstappen opgeschort

"Een politieonderzoek en een intern onderzoek zijn aan de gang om volledige duidelijkheid over de exacte omstandigheden van het ongeval te scheppen. Eens de resultaten bekend zijn, zullen wij alle nodige maatregelen treffen", beklemtoont schepen van Onderwijs Fabrice Cumps. "De uitstappen van de school worden momenteel tot aan de herfstvakantie opgeschort." Naar aanleiding van het ongeval zal de school zelf de schooluitstappen met de gemeentescholen, de participatieraden en de ouders evalueren om een project voor de toekomst uit te werken.

"De schepen van Franstalig Onderwijs Fabrice Cumps, de directrice van de school en de pedagogische gemeenschap van Les Petits Goujons zijn zeer onder de indruk van dit drama dat een Anderlechts gezin heeft getroffen", zegt burgemeester van Anderlecht Eric Tomas. "Wij bieden de ouders en naasten van het kind al onze steun aan."
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Thierry Vansweevelt

    Gewoon ne wilde kleine, he. Ik zie daar heel vaak mensen van een andere cultuur, die hun kinderen daar laten schreeuwen en lopen, en tja, recht het water in zeker?

  • Karine Roeland

    4 volwassenen die 35 kinderen in het oog moeten houden, dat vraagt om moeilijkheden.