Kinderrechtencommissaris wil regel die kinderen inspraak geeft bij scheiding

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
De kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil dat de ouders bij een scheiding eerst een bemiddelingsgesprek over de omgangsregeling voeren, waarbij ook de kinderen inspraak krijgen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag. 

Een op de zes oproepen die binnenkomen bij de klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat gaat over echtscheidingen: het gaat om 193 van de 1.218 meldingen tijdens het voorbije werkjaar. “Kinderen klagen er vooral over dat ze niet worden gehoord bij een scheiding en zelf geen veranderingen kunnen aanbrengen in de omgangs- regeling”, verklaart Vrijens.

Ze pleit er daarom voor om ouders verplicht rond de tafel te laten zitten met een professionele bemiddelaar en de kinderen inspraak te geven, voordat er naar de rechter wordt gestapt. “Vaak vinden volwassenen de kinderen ten onrechte te jong, terwijl ze nuttige dingen kunnen zeggen over waar ze willen wonen na de scheiding en hoe ze willen leven”, aldus de kinderrechtencommissaris.

Rechtszaak

Als die bemiddeling niets oplevert, kan altijd een rechtszaak worden gestart. Een familierechter moet kinderen ouder dan twaalf jaar automatisch spreekrecht geven. Wie jonger is, kan daarom vragen. Maar ondanks die wettelijke verplichting krijgen ze niet altijd de kans om te spreken, stelt Vrijens vast.

Bekijk ook: Ann Van Elsen over haar scheiding en die van haar ouders

Bekijk ook: Scheiding van Celien laat Margriet Hermans niet onberoerd

Bekijk ook: Cath Luyten schreef boek tijdens haar scheiding
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Lijkt mij een serieuze verbetering ipv zogenaamde experten die toch altijd partij kiezen voor de moeder. Eigenlijk zou diegene die financieel het best in staat is om de kinderen op te voeden de eerste keus moeten zijn, dat zou heel wat vechtscheidingen voorkomen

 • RENE LENAERTS

  Eindelijk eens een nuttig initiatief van de kinderechtencommissaris!

 • FRANK WILLEMS

  Heb een scheiding (1954) van mijn ouders meegemaakt en ik en mijn zus konden kiezen wie bij wie bleef ... er was maar één probleem en dat waren de groot ouders die bleven jaren langs beide kanten ruzie stoken .

 • Patrick Rasschaert

  Geen slecht idee maar in hoeverre kan je hun vraag objectief noemen. Veel kinderen zullen de keuze voorstellen voor de ouder waar ze het meeste bij toegelaten krijgen.

 • Lieve Geyter

  Dat zou niet slecht zijn, dan krijgen de ouders ineens stof om over na te denken. Soms zijn ze zo verkeerd bezig dat hun kinderen hier het meest onder lijden. Met alle gevolgen van dien.