Kinderrechtencommissaris wil einde aan "mensonwaardige situatie" van Servisch gezin in asielcentrum

Speeltuin in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.
BELGA Speeltuin in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vraagt dat "ons land zo snel mogelijk een eind maakt aan de totaal mensonwaardige situatie" waarin een Servische moeder met haar vier kinderen verkeert. Het gezin is het eerste uitgeprocedeerde gezin met kinderen sinds 10 jaar dat wordt opgesloten in een asielcentrum. De sp.a-Kamerfractie eist daarnaast "volledige transparantie" van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), onder meer over de verplichte evaluatie die nodig is om de opsluitingstermijn te verlengen.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht donderdag het gesloten asielcentrum 127bis in het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel en keerde verontwaardigd van zijn bezoek terug. Het Servische gezin kwam op dinsdag 14 augustus aan in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel en verblijft er nu dus al meer dan twee weken in afwachting van hun uitwijzing. Volgens Vanobbergen ondervinden de kinderen, die tussen de 1 en 6 jaar oud zijn, enorme psychologische problemen. 

“Ze zijn bang voor hun toekomst, nu ze naar een land worden gestuurd waar ze niets of niemand kennen, zelfs de taal niet spreken. Ze vinden het ook moeilijk dat ze – wegens hun opsluiting – geen contact kunnen hebben met andere kinderen of familieleden. Het oudste meisje, 6 jaar, wordt geplaagd door doodsangsten, onder meer door de arrestatie door de politie", aldus Vanobbergen. 

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontkende dat er “grote problemen waren met het gezin”. 

(lees verder onder foto)

Gesloten asielcentrum 127bis
Photo News Gesloten asielcentrum 127bis

Verblijfsduur

Daarnaast stelt Vanobbergen ook grote vraagtekens bij de duur van hun verblijf. De moeder en haar vier kinderen zitten al langer dan twee weken opgesloten in het centrum terwijl de maximumtermijn twee weken bedraagt. Een grondig onderzoek dat een voorwaarde vormt voor een eventuele verlenging ligt volgens hem niet voor.  Vanobbergen vraagt de regering met aandrang om “zo snel mogelijk een einde te maken aan deze mensonwaardige situatie”.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde zelf kort op Twitter op de bevindingen van de kinderrechtencommissaris. Vanobbergen heeft zelf "geen enkele oplossing voor hardnekkige vertrekweigeraars, buiten een kinderpardon". "Open grenzen dus", klinkt het op Twitter

"Volledige transparantie"

Ook de sp.a-Kamerfractie eist meer uitleg van Francken, nu het Servische gezin al langer dan twee weken in het centrum verblijft. Francken stelt in het KB immers dat een verlenging van de maximumtermijn van twee weken pas mogelijk is na een positieve evaluatie in het belang van de kinderen. De socialisten willen weten of die evaluatie wel degelijk is gebeurd, en eisen "volledige transparantie over het resultaat".

Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck wil Francken volgende week ook aan de tand voelen in het parlement. "Het moet altijd de ambitie zijn om de opsluiting zo kort mogelijk te houden", zegt ze. "Het uitwijzingsdossier moet klaar zijn op het moment dat men een gezin opsluit. Of begint deze regering pas met de organisatie van de terugkeer van het gezin als het opgesloten is? Dat zou onverantwoord en onmenselijk zijn zeker ten aanzien van de kinderen", klinkt het.

Protest

In Brussel werd op 15 augustus fel geprotesteerd tegen de opsluiting van het gezin. Verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, zijn de mening toegedaan dat men kinderen onder geen beding opsluit. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de vrouw en haar kinderen uitgewezen kunnen worden. Op 22 augustus verwierp de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het verzoek van het gezin tot schorsing van de uitwijzing, maar een nieuwe asielaanvraag zorgde voor nieuw uitstel van de uitwijzing. In de zaak lopen drie verschillende procedures, waaronder een bij de Raad van State.

15 augustus 2018 - In Brussel werd geprotesteerd tegen de opsluiting van het gezin.
Photo News 15 augustus 2018 - In Brussel werd geprotesteerd tegen de opsluiting van het gezin.
Actie van Amnesty International Belgium tegen opsluiting van gezinnen met kinderen.
BELGA Actie van Amnesty International Belgium tegen opsluiting van gezinnen met kinderen.
Amnesty International Belgium
BELGA Amnesty International Belgium
Gesloten asielcentrum 127bis
Photo News Gesloten asielcentrum 127bis
Gesloten asielcentrum 127bis
Photo News Gesloten asielcentrum 127bis212 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Er zou ook een ‘relevantierechten-commissaris moeten zijn die de ouders van die kinderen verantwoordelijk, en strafbaar stelt.

 • Peter Rouchet

  Het ligt alleen maar aan de ouders! En aan het bataljon linkse advocaten die poen en belangstelling ruiken! De beroepsprocedures zouden zeer beperkt moeten worden! Voor zover ik weet word er on Servië niemand vervolgd. Trouwens,dat trauma is maar priet praat!

 • Rigobert Deleu

  Kindercommissaris is duidelijk rood of groen . Eerst jaren procederen en als ze toch uitgewezen worden gaan we nog procederen . Te zot voor woorden en zeker procederen achter de kinderen , van kindermisbruik gesproken . Wij moeten dat eens proberen in Servië .

 • Philippe Deleye

  Groot gelijk. Dat doe je niet. Zo vlug mogelijk terugsturen dus.

 • justin zywchyn

  mijn naam?daar ben ik fier op! Ben hier geboren en getogen, legerdienst gedaan .... ben op en top Belg, nu ga ik asiel aanvragen, hier in mijn thuis land, ik wil ook gratis wonen, eten... is er een prodeo advokaat die mij wil helpen ?!?