Kinderrechtencommissaris over rapport jeugdinstellingen: "Niet eenzijdig negatief"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.
BELGA Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft gereageerd op het gelekte rapport over de gesloten Vlaamse jeugdinstellingen. Hij benadrukt dat het document geen definitief rapport is, maar "een bundeling van de verslagen van de vrijwillige maandcommissarissen, waarin positieve en negatieve zaken aan bod komen. Daaruit moeten we nu een rode draad halen."

Door een nieuw decreet houdt een nieuwe commissie van externe experten sinds dit jaar toezicht op de rechten van jongeren in gesloten instellingen. Een eerste tussentijds rapport, dat volgende week in het Vlaams Parlement wordt besproken, is kritisch over de leefomstandigheden van sommige jongeren. 

De maandcommissarissen werken in opdracht van de kinderrechtencommissaris en die benadrukt dat het niet de bedoeling kan zijn met dit tussentijds rapport een eenzijdig negatief beeld op te hangen. "Het gaat om notities, waar positieve en negatieve zaken in staan", zegt hij. "Er zijn een aantal individuele problemen, die we met de voorzieningen bespreken, en ook een aantal structurele problemen, zoals de infrastructuur in Everberg. Daarnaast zijn er ook goede punten, zoals de focus op participatie."

Vanobbergen wijst erop dat het eerste rapport pas in februari volgend jaar wordt opgeleverd. "De bedoeling is dat we nu met de commissarissen bekijken wat de rode draden zijn. Verschillenden onder hen hebben mij al opgebeld omdat ze zich ongerust maken. Het is immers heel belangrijk dat zij een goed vertrouwen kunnen opbouwen met de voorziening die ze controleren."

Lees ook: "Twee weken wachten om Zelfmoordlijn te bellen": Vlaamse jeugdinstellingen onder vuur

Antwoord

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkende eerder vandaag in De ochtend op Radio 1 dat de vaststellingen uit het rapport over de gesloten Vlaamse jeugdinstellingen "een antwoord" moeten krijgen, maar pleit voor dialoog met de voorzieningen zelf.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
BELGA Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Minister Vandeurzen zegt dat het beleid en het Agentschap Jongerenwelzijn met het rapport aan de slag zullen gaan. "We moeten dit ernstig nemen, maar in dialoog met de voorzieningen zelf", zei de minister. Hij wil niet dat dit "in een soort sfeer van vijandigheid" moet gebeuren. "We proberen al jaren structureel te investeren in de jeugdzorg", zei Vandeurzen nog.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Het is nooit goed verzorging één op één met gewelddadige kinderen die geweld gebruiken tegen hun verzorgers , per maand kost zo iemand 10.000 Euro

 • Rigobert Deleu

  Het slechtste wordt uitvergroot en het goede geminimaliseerd . Het eenmalige wordt voorgedragen als zijnde de algemene regel . Iedereen doet zijn best met de aangereikte middelen maar waar het schoentje wringt daar wordt over gezwegen , er gaat teveel naar vluchtelingen en vreemdelingen maar voor eigen volk ??? Triestig .

 • Gilbert Vermeersch

  Peeters zou zeggen: dit is niet wijs deze toestand te openbaren, Van Parys heeft met de juiste vragen dit schandalig gedoe Publiek gemaakt.

 • guido vermeyen

  Van Deurzen de tegenpool van Peeters, de een zie je alle dagen , den anderen nooit met een uitleg...

 • August Leemans

  Wat mij opvalt is dat kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen er als de kippen bij is om cretiek te uiten op het beleid van vreemdelingen zaken met betrekking tot het opsluiten van het gezin in afwachting van hun uitwijzing. Zelf kan hij wel geen orde op zaken stellen in de jeugdinstellingen dat onder zijn bevoegdheid valt. Dat is pas struisvogelpolitiek.