Kinderrechtencommissariaat: “Essentiële garanties ontbreken in jeugddelinquentierecht”

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen
BELGA Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen
Het Kinderrechtencommissariaat heeft kritiek op het jeugddelinquentierecht dat in Vlaanderen op 1 januari 2019 van start moet gaan. "Essentiële rechtsgaranties ontbreken", zo staat te lezen in een nieuw advies. Het Kinderrechtencommissariaat heeft het verder bijzonder moeilijk met de langdurige opsluiting van jongeren (tot zeven jaar). 

Het nieuwe jeugddelinquentierecht, het recht dat bepaalt hoe Vlaanderen zal omgaan met jongeren die delicten plegen, moet in principe ingaan op 1 januari 2019. Maar vorige week bleek dat de Hoge Raad voor de Justitie, de Unie van Nederlandstalige Jeugdrechters en de Unie van Jeugdadvocaten nog met een pak vragen en bezwaren zitten over het decreet. Na die kritiek noemde N-VA-parlementslid Lorin Parys de invoering op 1 januari zelfs "niet meer haalbaar" en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) liet verstaan dat die timing "geen halszaak" was.

Advies

Nu is er ook een aanvullend advies van het Kinderrechtencommissariaat. En ook dat is behoorlijk kritisch. Hoewel er volgens het commissariaat tegenover de eerdere teksten stappen vooruit zijn gezet, blijven er nog "een aantal prangende bezorgdheden over". Zo blijft het Kinderrechtencommissariaat bezwaren hebben tegen de langdurige gesloten begeleiding van minderjarigen. Minderjarigen tot zeven jaar lang opsluiten is "te lang". En het behoud van de uithandengeving, het systeem waarbij jongeren vanaf hun zestiende in uitzonderlijke omstandigheden worden berecht als volwassenen, is en blijft volgens het Kinderrechtencommissariaat strijdig met het kinderrechtenverdrag en "mist elke grond".

Volgens het Kinderrechtencommissariaat ontbreken ook een aantal "essentiële rechtsgaranties". Zo is er geen mogelijkheid meer om maatregelen te herzien. Bovendien kan een minderjarige in de voorlopige fase - wanneer de eventuele schuld dus nog niet bewezen is - al een gesloten begeleiding tot 9 maanden opgelegd krijgen. Een jongere kan op die manier 9 maanden opgesloten worden zonder tussentijdse gerechtelijke toetsing. Dat is strenger dan volwassenen die in voorlopige hechtenis zitten. Die verschijnen nog maandelijks of driemaandelijks voor de raadkamer. 

Onduidelijk

En net als de experts vorige week struikelt ook het Kinderrechtencommissariaat over het onduidelijke taalgebruik in het decreet. "Bepaalde sancties of maatregelen zijn niet duidelijk omschreven. Zo blijft bijvoorbeeld onduidelijk wat het 'positief project' concreet inhoudt en wat een 'ambulante reactie' is".

In een reactie wijst minister Vandeurzen erop dat de Kinderrechtencommissaris ook een groot aantal positieve elementen aanstipt zoals “de brug naar de jeugdhulp, de focus op herstel, enzovoort”. Vandeurzen komt ook terug op de discussie over de uithandengeving. De bezorgdheid daarover is al gesignaleerd, merkt de CD&V-minister op. “We voorzien daarom met dit ontwerpdecreet in alternatieven om opsluiting zo veel als mogelijk te vermijden. Als langere opsluiting in voorzieningen, met een begeleiding en leefklimaat aangepast aan de situatie en leeftijd van de jongere, toch nodig is - bijvoorbeeld als alternatief voor die uithandengeving - dan zal dit natuurlijk met de nodige zorg, rechtswaarborgen en toezicht uitgevoerd worden.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gie Vanheers

    Delinquenten moeten helemaal geen rechten hebben. Het zijn criminelen en moeten ook zo behandeld worden.Statistieken bewijzen duidelijk dat men voor dit soort mensen kan doen wat men wil, het blijven criminelen. Ik vind dat de samenleving daar geen geld hoeft aan uit te geven. Er zijn zoveel mensen die aan dit soort onnoemelijk veel geld verdienen en ook dat is helemaal niet nodig.

  • Ludwig Vanden Boer

    Is er ook een kinderplichtencommissaris of zijn ze die vergeten. 999,9 per duizend die in aanraking komen met het jeugdgerecht, waarop dit artikel van toepassing is zijn criminelen die al dan niet op aangeven van volwassenen nog eens misbruik maken van het feit dat zij als minderjarige lichter gestraft worden. Kinderen in nood worden op een andere manier behandeld dan dit en de jeugd mag sex hebben op 14 dan moeten ze ook maar alle andere verantwoordelijkheden dragen.

  • Peter Buyck

    Kunnen de experts ook eens onderzoeken HOE ze onze jeugd uit jeugdgevangenis houdt en problemen voorkomt ipv corrigeert? Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Of dweilen de experts liever met de kraan open?