Wim De Troy neemt Vangheluwe-tapes in beslag

Roger Vangheluwe tijdens het bewuste VT4-interview.
REUTERS Roger Vangheluwe tijdens het bewuste VT4-interview.
De tapes van het interview met Roger Vangheluwe, de ex-bisschop van Brugge, zijn in beslag genomen in het onderzoek van de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy. Dat zegt Leen Nuyts, woordvoerster van het federaal parket, dat het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk coördineert.

Nuyts wou verder geen commentaar kwijt. Het onderzoek van De Troy richt zich op feiten van schuldig verzuim. De lokale parketten voeren de onderzoeken naar seksueel misbruik zelf.

De federale politie had de tapes met het volledige interview van Roger Vangheluwe deze voormiddag opgeëist in de kantoren van VT4 in Zaventem. VT4 zei dat het geen bezwaar maakt tegen de inbeslagname. "Op de tapes is evenveel te zien als we hebben uitgezonden", zei VT4-woordvoerder Tom Vandersteegen.

VT4 zond op 14 april een interview uit met de ex-bisschop van Brugge, waarin die het seksueel misbruik minimaliseerde dat hij 25 jarig geleden had gepleegd. Het interview zorgde voor heel wat ophef, waardoor Vangheluwe zijn schuiloord in de Franse Loirestreek moest verlaten. (belga/adha/adb)