Voortvluchtige priester uit Sinsin opgepakt en opgesloten

De veroordeelde priester José M. is gisterenavond door een politiepatrouille bij hem thuis in het Henegouwse Sinsin teruggevonden en opgepakt. De Belgisch-Mexicaanse geestelijke was dinsdag door de correctionele rechtbank van Dinant veroordeeld tot 3 jaar effectieve gevangenisstraf voor de verkrachting van een bejaarde zuster en aanranding van de eerbaarheid van drie jonge meisjes die zijn geloofsgemeenschap bezochten. De rechter had zijn onmiddellijke aanhouding bevolen, maar de man was sinds dinsdag spoorloos.

De priester werd opgepakt tijdens een nieuw bezoek van de politie aan zijn woonplaats. Hij bood geen weerstand. Omdat de gevangenis van Dinant al gesloten was op het ogenblik van zijn arrestatie, bracht hij de nacht door in een politiecel nadat het vonnis betekend was door een officier van de gerechtelijke politie.
 
Vanochtend werd de priester dan opgesloten in de gevangenis van Dinant. Hij wordt binnenkort verhoord om uitleg te geven over zijn verdwijning terwijl er een onmiddellijke arrestatie was uitgesproken.

Meteen na de uitspraak van de rechtbank werden agenten van de politiezone Condroz-Famenne naar de woning gestuurd van de integristische Belgisch-Mexicaanse priester in Sinsin (Somme-Leuze). Daar werd hij niet gevonden. Volgens gerechtelijke bronnen was hij wellicht naar Frankrijk gevlucht. Gisterenavond werd hij thuis wel aangetroffen. De zedenfeiten waarvoor hij werd veroordeeld, speelden zich af tussen 2000 en 2006. (belga/adb)