Vangheluwe: Danneels sprak met familie van slachtoffer

UNKNOWN

Volgens Guy Harpigny, bisschop van Doornik en referent voor de Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie, heeft kardinaal Danneels begin april de familie van het slachtoffer ontmoet. Dat gebeurde op vraag van de familie van het slachtoffer en in aanwezigheid van mgr. Vangheluwe. Danneels was op dat moment al aartsbisschop emeritus. "Hij heeft geluisterd en vastgesteld dat de gemoederen niet waren bedaard en het daarbij ook niet kon blijven. Tegelijkertijd heeft het slachtoffer contact opgenomen met de Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie", zegt Harpigny.
 
Harpigny is dinsdag op de hoogte gebracht van de situatie van mgr. Vangheluwe. "Dat gebeurde via een boodschap uit de entourage van het slachtoffer die gericht was aan de bisdommen. Op dat moment zat ik vast in Kinshasa", aldus Harpigny op de persconferentie. Volgens Harpigny was geen enkel lid van de Bisschoppenconferentie op de hoogte van de situatie.
 
De onafhankelijke commissie werd in 2000 door de Bisschoppenconferentie van België opgericht en beschikt over een telefonisch contactpunt waar slachtoffers van seksueel misbruik terecht kunnen. De commissieleden verstrekken advies en adviseren bisschoppen en hogere oversten die gezag uitoefenen over priesters en religieuzen die zich schuldig hebben gemaakt aan dat soort vergrijpen.
 
Het lot van mgr. Vangheluwe ligt nu in handen van de Congregatie voor de Bisschoppen. "Deze congregatie zal contact opnemen met de Congregatie voor de Geloofsleer die eventuele kerkrechtelijke maatregelen ten opzichte van Vangheluwe kan nemen", besluit Harpigny. (belga/lpb)