Torfs: "Bijzonder treurig voor dader en slachtoffer"

UNKNOWN

De feiten die geleid hebben tot het ontslag van de Brugse bisschop mgr. Vangheluwe zijn bijzonder treurig voor slachtoffer, dader en de Kerk als geheel. Dat zei kerkjurist Rik Torfs.
 
"Ik heb mgr. Roger Vangheluwe persoonlijk gekend als een correct man", aldus professor Torfs. "Het is niet omdat iemand een vergissing heeft begaan dat je zijn goede kanten niet meer moet zien. Mgr. Vangheluwe was één van de populairste Belgische bisschoppen en hij nam het op voor de leek en de vrouw in de Kerk. Ik leef mee met het slachtoffer maar ook met mgr. Vangheluwe en met de priesters, waarvoor dit ook een zware slag is. Je mag er niet lichtvoetig overheen gaan", aldus de Leuvense kerkjurist.
 
"In 25 jaar tijd is er veel veranderd. Er is een andere mentaliteit gegroeid. Pedofiliezaken kunnen niet langer onder de mat geveegd worden. Er is meer openheid en transparantie gekomen. Dat heeft zijn goede kanten naar de toekomst toe maar anderen betalen de prijs voor deze nieuwe mentaliteit", zegt Rik Torfs. (belga/ka)