SNAPBelgium eist nieuw verregaand onderzoek naar seksueel misbruik in Kerk

BELGA
SNAPBelgium, de Belgische afdeling van SNAP, het overleversnetwerk van slachtoffers van seksueel misbruik, eist van de Belgische overheid dat ze een nieuw en diepgaand onderzoek beveelt naar seksueel misbruik binnen de katholieke Kerk. Het parlementair onderzoek is voor SNAPBelgium slechts een eerste aanzet. "De Kerk houdt haar potjes nog steeds gedekt, blijft daders beschermen en slachtoffers intimideren", zegt voorzitster Lieve Halsberghe.

"De parlementaire onderzoekscommissie heeft de deur op een kier gezet, maar is absoluut niet ver genoeg gegaan", zegt Lieve Halsberghe. "Er moet, net zoals in Ierland en de Verenigde Staten, een veel verregaander onderzoek komen, waarbij getuigen onder eed verhoord worden. Het is naïef om te denken dat wat de katholieke Kerk in Ierland gedaan heeft, hier niet zou gebeurd zijn. De Kerk zegt vandaag wel dat ze alle mistoestanden aan het licht wil brengen, maar haar daden bewijzen het tegendeel."
 
De SNAPBelgium-voorzitster en haar Amerikaanse collega en SNAP-oprichtster Barbara Blaine hebben wel vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek dat onderzoeksrechter De Troy voert. "Maar dat onderzoek werd van bij het begin tegengewerkt door de advocaten van de Kerk."
 
Het overleversnetwerk wil het Belgische publiek wakker schudden en organiseert daarom op 14 september een dubbel evenement in het centrum van Brussel. Het gaat enerzijds om een besloten bijeenkomst van een zelfhulpgroep voor slachtoffers van seksueel misbruik, en anderzijds om de vertoning van een documentaire en een publiek debat. Details over het evenement zullen op snapbelgium.org bekendgemaakt worden. (belga/tma)