Pedofilieslachtoffer beschuldigt Léonard in boek

Aartsbisschop André Leonard (foto) wordt in het boek van Joël Devillet beschuldigd van pedofilie.
Aartsbisschop André Leonard (foto) wordt in het boek van Joël Devillet beschuldigd van pedofilie.
Joël Devillet, de man die al enkele jaren verklaart dat aartsbisschop Léonard seksueel misbruik in de kerk heeft toegedekt, lanceert een boek over zijn ervaringen. In "Ik was 14 en werd misbruikt door een priester" vertelt Devillet hoe hij als tiener het misbruik aanklaagde binnen de kerk en in een doofpotoperatie terechtkwam. Devillet werd sinds zijn veertiende misbruikt door de jonge priester in het Luxemburgse dorp Aubange. Drie jaar later klaagde hij de zaak aan binnen de kerk.

In 1991 had Devillet een gesprek met André Léonard, destijds bisschop van Namen en Luxemburg. Die heeft volgens een slachtoffer vervolgens een doofpotoperatie georganiseerd om het misbruik toe te dekken en zou Devillet hebben verhinderd om zelf priester te worden. Het bisdom zou er destijds alles aan hebben gedaan om een rechtszaak te vermijden en de betreffende dossiers in een kluis bewaren.

Begin 2009 kwam er uiteindelijk toch een burgerlijke rechtszaak voor de rechtbank van Namen, waar Devillet 5.000 euro schadevergoeding vroeg omdat hij na drie jaar studie door de kerkelijke overheden uit het grootseminarie werd gezet. Op 19 februari werd de eis onontvankelijk verklaard. Volgens de rechter kon niet worden aangetoond dat de tussenkomsten van Léonard de opleiding aan het seminarie hebben verhinderd.
 
In zijn boek publiceert Devillet brieven die aantonen dat Léonard sinds 1991 op de hoogte was van de zaak, hoewel de aartsbisschop dat steeds heeft ontkend. "Ik was 14 en werd misbruikt door een priester" verschijnt op dinsdag 22 juni bij uitgeverij SEA-N. (belga/ypu)