Parket Brugge heropent onderzoek naar Vangheluwe

BELGA
Het parket van Brugge heeft het onderzoek naar seksueel misbruik door de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe heropend. Volgens de Brugse procureur des konings, Jean-Marie Berkvens, kreeg het parket nog enkele brieven en mails over misbruik door Vangheluwe van twee misdienaars, schrijven de Coreliokranten.

Omdat het misbruik van zijn twee neefjes verjaard is, sloot het Brugse parket het eerste onderzoek naar Vangheluwe onlangs af. Het nieuwe onderzoek komt er na een recente melding van een 59-jarige man uit Roeselare die beweert dat Vangheluwe in de jaren 60 samen met een andere priester ook twee misdienaars zou hebben misbruikt.
 
Tv-interview
De melding kwam kort na het tv-interview met Vangheluwe binnen bij de federale politie van Brussel. Het federaal parket, dat de onderzoeken naar seksueel misbruik in de kerk coördineert, stuurde ze door naar het parket van Brugge.
 
Weinig concreets
Procureur Berkvens zegt dat hij zelf "enkele paperassen" heeft gekregen die over Vangheluwe gaan, "maar in die brieven en mails staat weinig concreets". Het is niet duidelijk of Vangheluwe in die documenten van andere feiten wordt beschuldigd. "Dit is een puur formele beslissing. Ik stel vast dat er nog enkele mensen wakker zijn geworden na de uitzending van het interview", aldus Berkvens. (belga/sam)