Onderzoek naar huiszoekingen bij aartsbisdom

UNKNOWN
Om na te gaan of de huiszoekingen van 24 juni volgens het boekje zijn verlopen, krijgt het Brusselse parket-generaal vandaag of morgen het dossier van onderzoeksrechter Wim De Troy. Dat staat in Het Laatste Nieuws en de Corelio-kranten.

Het Brusselse parket-generaal is eind vorige week in gang geschoten nadat het een brief ontvangen had waarin meester Fernand Keuleneer, de advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Godfried Danneels, een tiental punten uit het verloop van de huiszoekingen in Mechelen en Leuven aan de kaak stelde, onder meer over het briefgeheim en de onschendbaarheid van de Heilige Stoel.
 
Wie krijgt dossier?
De procureur-generaal wil nu zo snel mogelijk het onderzoeksdossier op zijn rechtsgeldigheid toetsen, zo staat in de kranten. Na evaluatie van het dossier volgt een bespreking met verscheidene
parketmagistraten en dan neemt het parket-generaal een beslissing.
 
Ofwel wordt het dossier teruggegeven aan de huidige onderzoeksploeg of wordt het dossier toevertrouwd aan de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). In dit tweede scenario kan de procureur-generaal de KI niet alleen vragen om betrokken partijen te verhoren, maar ook om bepaalde onderzoeksdaden onwettig te noemen en alle stukken die op deze daden betrekking hebben, uit het onderzoek te verwijderen.
 
Danneels deze week ondervraagd
Kardinaal Godfried Danneels zou deze week worden ondervraagd in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik in de Kerk, schrijft La Dernière Heure. Volgens de krant zou het verhoor "niet van korte duur" zijn. (belga/tw)