Kindermisbruik-speurders en Devillé met dood bedreigd

Rik Devillé.
UNKNOWN Rik Devillé.
Het parket van Brussel heeft donderdag een brief gekregen waarin een onbekende de speurders in het dossier over seksueel misbruik in de kerk met de dood bedreigt. Ook priester op rust Rik Devillé kreeg bedreigingen.

Devillé, die honderden dossiers aan het gerecht heeft overgemaakt, kreeg twee dagen geleden een telefoon van een man die beloofde dat hij hem binnen enkele dagen met twee kogels zou doden. Dat schrijven de Coreliokranten.
 
Adriaenssens opnieuw verhoord
Het gerecht neemt de bedreigingen ernstig, maar gaat gewoon voort met het onderzoek. Vandaag wordt Peter Adriaenssens opnieuw verhoord, vermoedelijk over de rol van kardinaal Danneels in een mogelijke doofpotoperatie. In gerechtelijke kringen klinkt het dat het "logisch" is dat de kardinaal snel kan worden verhoord, "maar voor alle duidelijkheid: er is nog niemand in verdenking gesteld".
 
Volgens de kranten hebben de bisschoppen aan het gerecht gevraagd om de dossiers alleen terug te geven als dat gebeurt "onder gerechtelijk zegel". "Als de dossiers worden verzegeld, dan kunnen we die met respect voor de privacy van de slachtoffers bewaren tot eventueel een nieuwe commissie het werk hervat", zegt Geert Lesage, woordvoerder van de bisschoppenconferentie.
 
Huisartsen protesteren
Ondertussen hebben honderden huisartsen een petitie ondertekend om te protesteren tegen de inval van het gerecht bij de commissie-Adriaenssens. Ze maken zich zorgen over het geschonden vertrouwen. (belga/tw)