Gerecht doet bizarre vondst bij aartsbisschop

Godfried Danneels zal de speurders uitleg moeten verschaffen over de gevonden documenten.
UNKNOWN Godfried Danneels zal de speurders uitleg moeten verschaffen over de gevonden documenten.
Het Brussels gerecht heeft bij de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen documenten gevonden waarvan het zich afvraagt hoe die daar zijn terechtgekomen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het gaat onder meer om foto's van de opgravingen en de kinderlijkjes van Julie en Mélissa, evenals documenten over pedofilie die énkel bedoeld waren voor het gerecht. Kardinaal Danneels mag het gaan uitleggen bij de rechercheurs.
 
Niet voor Kerk bestemd
De vertrouwelijke, gerechtelijke stukken werden de voorbije dagen teruggevonden tussen de vele documenten die op 24 juni in beslag werden genomen in het Mechelse aartsbisschoppelijk paleis. Het gaat om verslagen tussen magistraten, die enkel bedoeld waren voor het gerecht, zeker niét voor de Kerk. Het is de onderzoekers een raadsel wat die documenten in de kelders van de aartsbisschop deden.
 
Hetzelfde geldt voor honderden foto's uit het Dutroux-onderzoek en grote delen van het gerechtelijk dossier van de slachtoffertjes Julie en Mélissa. De speurders vonden in het aartsbisschoppelijk paleis tientallen foto's van de opgravingen van hun lichaampjes, tot de lijkschouwingen toe, aldus Het Laatste Nieuws.
 
Het gerecht wil ook duidelijkheid rond de briefwisseling die het vond over geheime en verbrande dossiers over pedofilie in de Kerk. (belga/tw)