Ex-bisschoppenwoordvoerder Scholtès wil arbitrageorgaan

Tommy Scholtès (links) tijdens de bijzondere kamercommissie rond seksueel misbruik in de Kerk.
PHOTO_NEWS Tommy Scholtès (links) tijdens de bijzondere kamercommissie rond seksueel misbruik in de Kerk.
Priester Tommy Scholtès, voormalig Franstalig woordvoerder van de bisschoppen voor de Kamercommissie Seksueel Misbruik, is voorstander van de oprichting van een arbitrageorgaan voor de niet-juridische zaken van misbruik door geestelijken. Dat zou de Kerk voor haar verantwoordelijkheden stellen, zei hij in het RTBF-programma La Première.

"Het voordeel is dat de Kerk voor haar verantwoordelijkheden geplaatst wordt. Ze heeft gezegd dat ze de slachtoffers zal vergoeden, ze moet daarvoor nu de modaliteiten vastleggen", zei Scholtès. Het is nu aan de betrokken partijen om rond de tafel te gaan zitten. Daar moeten ze "de regels, een budget en de schalen van schadevergoedingen vastleggen naar gelang de vragen van de slachtoffers en wat ze ondergaan hebben", vindt de priester. De keuze voor een schriftelijke procedure heeft volgens hem het voordeel dat het helpt de spanningen en emoties beter te kanaliseren.
 
Vraag om vergiffenis
Doel van de bijzondere Kamercommissie is het arbitrageorgaan open te stellen voor slachtoffers van wie de feiten verjaard zijn of die niet naar het gerecht willen stappen. Scholtès beseft dat "het moeilijk zal zijn om bepaalde bewijzen hard te maken, maar het zal aan het orgaan zelf zijn om daarover te oordelen". Hij vermoedt ook dat de Kerk in de toekomst nog opnieuw een "vraag om vergiffenis" zal uiten, "zelfs al hebben de paus en Mgr Léonard" dat eerder al gedaan. (belga/tma)