André Léonard kreeg deel Dutroux-dossier toegestuurd

Woordvoerder Erik de Beukelaer (links) naast Fernand Keuleneer, advocaat van Kardinaal Godfried Danneels
UNKNOWN Woordvoerder Erik de Beukelaer (links) naast Fernand Keuleneer, advocaat van Kardinaal Godfried Danneels
De ophefmakende documenten die in het aartsbisschoppelijk paleis in beslag genomen werden, met onder meer elementen uit het Dutroux-onderzoek, zijn toegestuurd geweest naar André Léonard, de huidige aartsbisschop. Dat zegt de woordvoerder van de Bisschoppenconferentie Erik de Beukelaer.

Op een persconferentie werd dieper ingegaan op de manier waarop de informatie bij het aartsbisdom terechtkwam. De Beukelaer sprak over een bij de media en het aartsbisdom "welbekende derde", van wie hij de naam niet expliciet noemde. Wel werd verwezen naar het artikel in De Morgen vandaag, waarin verwezen werd naar het Britse satirische weekblad The Sprout.

Bisschop
Het was de huidige aartsbisschop André Léonard die de informatie kreeg toegestuurd, zei De Beukelaer. Volgens de woordvoerder gebeurde dat een eerste keer ten tijde van het proces-Dutroux, in 2004, toen Léonard nog bisschop was. De Beukelaer zei dat Léonard het nodige deed en de informatie aftoetste, maar besloot om er verder geen gevolg aan te geven.

Een tweede keer kreeg Léonard de informatie toegestuurd als aartsbisschop, zei De Beuckelaer. "Hij gaf het door aan de commissie-Adriaenssens. (...) Die zei dat hij de documenten moest bewaren, waarna ze in het archief van het aartsbisdom terechtkwamen." Daar nam het gerecht ze eind juni in beslag.

Danneels
Léonard kreeg dus als bisschop de informatie toegestuurd - in tegenstelling tot Godfried Danneels, die als aartsbisschop toen toch een grotere verantwoordelijkheid droeg. "Maar die werd genoemd in het zogenaamde schandaal dat toen naar buiten gebracht werd", zegt de woordvoerder.

Geen link met zaak-Dutroux
De Bisschoppenconferentie vindt het schandalig dat iemand van het parket informatie heeft gelekt uit het onderzoek. Volgens hen verstoort dat de sereniteit van het onderzoek. De advocaat van het aartsbisdom, Fernand Keuleneer, benadrukt dat er geen link is tussen de Belgische Kerk en de zaak-Dutroux.

Volgens Keuleneer waren de dvd's met stukken uit het dossier-Dutroux die werden gevonden bij huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis geen geheim. Volgens de advocaat hadden veel mensen die dvd's en heeft iemand die wel vaker zo'n dingen rondstuurt, die opgestuurd naar monseigneur Leonard. Op die manier zouden ze dan in het archief terechtgekomen zijn.

Sensatiegerichte informatie
"Het zou ongehoord zijn dat iemand sensatiegerichte informatie die onder het beroepsgeheim valt toch doelbewust aan de media meedeelt", klinkt het. "Dit draagt geenszins bij tot de sereniteit van het onderzoek."

De advocaat overweegt om verdere stappen te ondernemen als blijkt dat het beroepsgeheim werd geschonden bij het uitlekken van informatie. "We zullen er de gepaste gevolgen aan geven." Over wat die gevolgen precies zouden zijn, wou de advocaat niets kwijt. Ook wou Keuleneer niet zeggen wie hij precies had aangeschreven. Op de vraag of de informatie uitlekte in een poging tot beschadiging, antwoordde Keuleneer met "geen commentaar." (belga/ypu/adb)