Kinderen en tieners met kanker overleven steeds vaker ziekte

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
De overlevingskansen van kinderen en tieners met kanker blijven stijgen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Kankerregister over de jongste leeftijdsgroep tot 19 jaar, zo meldt de VRT. Tien jaar na de diagnose is 85 procent van de jonge kankerpatiënten nog in leven. Dat hoge cijfer heeft alles te maken met de vooruitgang van de geneeskunde.

In 2016 is bij 550 kinderen en tieners in ons land kanker ontdekt. Het aantal nieuwe kankerdiagnoses stijgt jaar na jaar, en meer bij tieners dan bij kinderen. Dat is deels te verklaren door de bevolkingsgroei onder de 20 jaar en deels door het beter opsporen van kanker, zegt Nancy Van Damme van de Stichting Kankerregister. “Maar we kunnen niet hard maken dat kanker in de jongste leeftijdsgroep op zich ook méér voorkomt dan vroeger. “

Ook al stijgt het aantal geregistreerde kankergevallen, toch zijn er jaar na jaar minder overlijdens door de ziekte in de jongste leeftijdsgroep. In 2015 zijn er in ons land 47 kinderen en tieners gestorven aan kanker. In 2005, tien jaar eerder dus, waren dat er nog 81. Maar het is vooral op langere termijn dat de sterftecijfers sterk zijn gedaald. Sinds 1960 is het totale sterfterisico voor jonge kankerpatiënten verminderd met niet minder dan 75 procent.

Beter inzicht

De sterk gedaalde sterftecijfers hebben alles te maken met de vooruitgang van de geneeskunde. “We hebben een beter inzicht in de ziekte die kanker is, en we beschikken over meer gerichte en doeltreffende behandelingen”, legt Van Damme uit.

De dalende sterftecijfers vertalen zich in betere overlevingskansen voor kinderen en tieners met kanker. “Zevenentachtig procent van de jonge patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven”, weet Van Damme, “en tien jaar na de diagnose is dat nog altijd 85 procent. De overlevingscijfers blijven nog licht stijgen, maar de grote winst is al eerder geboekt.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssen

    En de óórzaak van al die toenemende kankers bij kinderen en jongeren?Daar zwijgen ze over.Stop met de gifspuiten vanaf de geboorte en het aantal kankers zal miraculeus verdwijnen.Wetenschappelijk onderzoek op 8 miljoen vrouwen wees recent ook uit dat HPV-vaccin levenslange sterilisatie tot gevolg heeft:The Journal of Toxicology and Environmental Health’ juni 2018..het zal je kind maar zijn.....

  • De Waen Luc

    larie,, het aantal kankerpatientjes stijgt verontrustend.. kijk er de internationale statistieken op na

  • Ronny Martin

    Als ik hier gewoon in de familie kijk is de officiele oorzaak dan gewoon 'hartstilstand'. Statistieken van volksgezondheid zijn pure leugens.