Kinderartsen vragen terugbetaling vaccin tegen meningokokken

Een baby krijgt een vaccin toegediend. Archieffoto.
BELGA Een baby krijgt een vaccin toegediend. Archieffoto.
De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde vraagt dat een vaccin tegen meningokokken terugbetaald zou worden, of dat de inenting wordt opgenomen in het verplichte vaccinatieschema. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

De kinderartsen zijn een campagne begonnen om ouders ervan te overtuigen hun baby te laten inenten tegen meningokokken, bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Elk jaar raken 100 tot 120 kinderen besmet. De inenting tegen de vaakst voorkomende vorm van besmetting, type B, kost 260 euro. 

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het vaccin niet terugbetaald wordt omdat het niet beschermt tegen alle types B. "Dat blijkt uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Daarom komt het niet in het vaccinatieprogramma en wordt het niet terugbetaald.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nancy Diegem

    We kijken teveel voor alles naar de overheid. We moeten ook zelf verantwoordelijk zijn en onze juiste beslissingen nemen. We mogen ECHT NIET VOOR ALLES naar de overheid kijken en het normaal vinden dat de belastingbetaler voor alles opdraait, niet echt gezond !

  • Peter Den Gamer

    Ik ben onzeker of het verstandig is van de overheid om tussen te komen als je de prijzen ziet. Als de overheid niet meer tussenkomt gaat men harder moeten concurreren voor de klant nog koopt en dan kan het zijn dat de prijzen eindelijk eerlijk worden waar men nu vraagt wat men wil vragen omdat de belastingsbetaler er automatisch toch voor opdraait. In die zin zou men aan terugbetaling moeten doen van alle gezondheid behandelingen indien kan worden aangetoond dat dit 60+% positief werkt.