Kinderarmoede blijft stijgen

Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
De kinderarmoede in Vlaanderen blijft met 14 procent op hetzelfde hoge peil. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kind en Gezin, die De Standaard vandaag publiceert.

De kinderarmoedecijfers blijven al enkele jaren op hetzelfde niveau hangen. Ondanks politieke beloftes om daar iets aan te doen, is het aantal kinderen dat in ­armoede opgroeit, zelfs gestegen van 12,8 procent in 2016 naar 14 procent ­vorig jaar.

Er is wel een lichte verschuiving merkbaar. In de grotere steden daalt de kinderarmoede, in kleinere steden en de grootstedelijke rand stijgt ze dan weer, net als op het platteland. Er zijn ook verschillen per provincie: in Antwerpen is het risico op opgroeien in ­armoede het grootst, in Vlaams-Brabant het kleinst.

Origine

Maar vooral de origine speelt een rol. Twee derde van de kinderen die in armoede opgroeien, hebben een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. Hun risico op armoede bedraagt liefst 33 procent. Bij ­kinderen van een moeder van ­Belgische afkomst is dat niet eens 6 procent.

De cijfers zijn het slechtst voor kinderen met een moeder van Afrikaanse origine. Zo’n 37,5 procent van de kinderen met een moeder van Noord-Afrikaanse origine groeit op in kansarmoede, voor andere Afrikaanse landen gaat dat zelfs naar bijna de helft. Kinderen met een Oost-Europese origine hebben ook nog altijd een armoederisico van 23,5 procent.

Groeipakket

Het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, heeft zijn effect op de kinderarmoede totaal gemist. Dat zeggen Vlaams parlementsleden Hannes Anaf en Maxim Veys (sp.a). “Het Groeipakket zou zorgen voor een significante daling van de kinderarmoede die van bij de start voelbaar zou zijn. Niets is minder waar. We zien vandaag een daling met 0,02 procentpunt, dus eigenlijk een stagnatie.” Volgens de tabellen van Kind en Gezin bedroeg de kansarmoede voor heel Vlaanderen in 2018 2,05 procent, om in 2019 te dalen naar 2,03 procent.

“De impact is minimaal, exact zoals armoede-experten vooraf hadden voorspeld. Voor een regering die de kinderarmoede tegen 2020 wou halveren, is dit cijfer een regelrechte blamage”, zeggen Anaf en Veys. Sp.a stelt voor om de sociale toeslagen in het Groeipakket te verhogen.

Dat het Groeipakket niets met kansarmoede te maken zou hebben, wijst sp.a van de hand. “Als het echt zou werken, zou je ook een daling van de kansarmoede-index zien”, luidt het.

Anaf en Veys vrezen ook voor de lange termijn. “Het gebrek aan steun voor gezinnen in structurele armoede tijdens de coronacrisis, zal ongetwijfeld een nieuwe stijging veroorzaken. Als de regering zo verder doet, zal deze stagnatie slechts van korte duur zijn.”