Kim De Gelder stap dichter bij internering

Kim De Gelder.
belga Kim De Gelder.
Het openbaar ministerie verzet zich niet langer tegen een internering van kindermoordenaar Kim De Gelder (30). Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. 

Volgens Haentjens zijn vier onafhankelijke experts tot de conclusie gekomen dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar en schizofreen is. “Ik roep al tien jaar dat mijn cliënt ziek is. Ik ben blij dat er nu eindelijk wordt geluisterd.”

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis.

Nieuwe wet

De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde de voorbije jaren enkele keren van gevangenis. Hij verblijft nu in de gevangenis van Gent, maar toen hij in 2017 in de gevangenis van Oudenaarde verbleef, diende de gevangenisdirecteur een verzoek tot internering in.

Dat werd mogelijk in de nieuwe interneringswet, en het is de kamer voor de bescherming van de maatschappij die daarover moet oordelen. Die beval vier gerechtsdeskundigen om De Gelder te onderzoeken. Volgens Haentjens is De Gelder voor de experts ontoerekeningsvatbaar en verzet het openbaar ministerie zich niet langer tegen een internering. 

Het parket Oost-Vlaanderen geeft geen commentaar om de sereniteit in de zaak te bewaren.

Hoger beroep

De zaak wordt op 13 mei behandeld door de kamer voor de bescherming van de maatschappij, die deel uitmaakt van de strafuitvoeringsrechtbank. De kamer zal De Gelder, zijn advocaat, het openbaar ministerie en de gevangenisdirecteur horen achter gesloten deuren.

De uitspraak valt normaal binnen de twee weken. Indien de kamer voor de bescherming van de maatschappij een internering beveelt, zou De Gelder eventueel in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) terechtkomen. Tegen het vonnis kan ook nog hoger beroep worden ingesteld. 

De advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjes.
photonews De advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjes.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • walter Bogaerts

  Goed zo, nu komt hij nooit meer vrij. Er is geen enkel team van psychiaters die de man gaan genezen verklaren.

 • maud hallett

  Beste oplossing voor de ouders van die jongen, beter zin probleem aanpakken

 • Ward Van Hoyweghen

  Vroeg of laat gaan mensen het heft in eigen hand nemen en dit dankzij het zeer mank gerecht. Het moet je kind maar wezen en te weten dat die moordenaar/zot terug kan vrijkomen en met een vrij grote zekerheid zal hervallen. Wie gaat de schuld dan op zich nemen?? Pontius Pilatus? neen die is al lang dood en begraven.

 • Chris Devlaeminck

  Zolang hij maar niet meer in de samenleving komt. Maar kijk naar o.a. Michelle Martin, die is niet stekezot en loopt al terug rond. En waar stopt het? Moeders die depressief zijn en hun kinderen vermoorden worden ook als ziek bestempeld. Onbegrijpelijk.

 • Michel Bolle

  Wie dit beslist moet wel goed nagedacht hebben over de verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij die hij neemt.