Kim De Gelder moet 150.000 euro betalen aan drie slachtoffers

BELGA
Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in 2009, moet aan drie slachtoffers samen een bedrag van 150.000 euro betalen. Dat heeft het Gentse hof van assisen beslist in een arrest over de burgerlijke belangen in de zaak.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. Hij was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Van Raemdonck.

1 miljoen euro
Kim De Gelder werd in september vorig jaar veroordeeld tot het betalen van ongeveer 1 miljoen euro aan zijn slachtoffers. Een aantal van de bedragen werd provisioneel toegekend, omdat de schade bij sommige slachtoffers nog niet vaststaat. Voor drie slachtoffers, allen medewerksters van het kinderdagverblijf die gewond raakten, werden vandaag definitieve schadevergoedingen bepaald. Het gaat om een bedrag van samen 150.000 euro. Het hof van assisen maakte ook voorbehoud voor bijkomende therapeutische behandelingen en neuropsychiatrische en neuropsychologische begeleidingen die de slachtoffers nodig zullen hebben.

Voor één van de kinderverzorgsters, een vrouw die was ingestort tijdens het proces van De Gelder en niet kon komen getuigen, zal de definitieve schade vermoedelijk pas in mei 2015 vast staan. Dan wordt het verslag van de medische deskundigen verwacht. Het hof van assisen behandelt dat schadedossier op 28 september 2015. De uitspraak valt eind volgend jaar.