Kijk uit: komende uren risico op gladde wegen. Pas uw snelheid aan: code oranje in Brussel en Vlaams-Brabant

BELGA
Volgens de laatste weersvoorspellingen van Meteo Wing blijft ook deze avond en nacht de kans bestaan dat er een lichte sneeuwbui over Vlaanderen valt. In combinatie met negatieve temperaturen van het wegdek kan dit gladheid op de weg veroorzaken. Dat zeggen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de politie. Het KMI kondigt tijdens de avondspits in Vlaams-Brabant en Brussel zeer tijdelijk een code oranje af. Vanaf 20 uur wordt dat code geel.

Wie de komende uren de weg opgaat, moet zijn rijgedrag aanpassen. Voldoende afstand houden is een must, net als een aangepaste snelheid.

De voorbije 20 uur gebruikte het Agentschap Wegen en Verkeer 1.400 ton strooizout om de gladheid op de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen te bestrijden. De strooidiensten blijven de toestand op de weg opvolgen en strooien waar en wanneer het nodig is.

De voorspelde sneeuwzone van vandaag is later dan verwacht ons land binnengekomen. De intensiteit was ook lager dan de eerste voorspellingen aangaven. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder sneeuw viel dan verwacht. De temperaturen van het wegdek hebben de hele dag geschommeld rond het vriespunt, dus de kans op gladde wegen was wel aanwezig.

De ochtendspits verliep uitzonderlijk rustig op de weg, en ook de avondspits volgt die trend. Omstreeks 17.30 uur stond er zowat 40 km file op de Vlaamse snelwegen, zo is vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum. Dat is meer dan tijdens de ochtendspits, maar zeker niet abnormaal bij de start van de krokusvakantie. Op een gemiddelde werkdag is er 140 km file tijdens de avondspits. 
39 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fons Billen

  zij al blij dat ze gisteren geen graden gaven ,van Armand Pien hadden we dat gelooft !

 • Alain Stuker

  Schaf die weerdiensten toch af. Wat is de toegevoegde waarde ervan? Niet "niets" maar het kost handenvol met geld.

 • Jos Vaneerdewegh

  Hylaris// Hier lag een half uurtje,2cm sneeuw.

 • Jos Temmerman

  Jan De Vos, niet iedereen koopt die belachelijke met winterbanden in een land waar het geen winter meer is . Met die meestal zachte termperaturen rond de 10 graden in de winters hier en een nat wegdek bij eerder jij een groot gevaar op de weg met je overbodige winterbandjes. Ik walg van die onnozelaars die doen alsof winterbandjes grip hebben gelijk een tank, ondertussen een hoger verbruik dus extra milieuvervuiling en meer rolgeluid.

 • Joeri De clercq

  Winterbanden is brol!!! Zeker hier in Belgie. Voor da beetje sneeuw dat je hebt int jaar zou je heel de winter moeten rijden op winterbanden? Bij normaal weer is een winterband slechter met rem afstand en baangrip. Ook de kans op een klapband is vele malen groter. Dus weg met die winterbanden en leer allemaal rijden! Sneeuw pas u snelheid aan. Winterbanden we zitten niet in zwitserland..