Kialanda biecht deels moord op bendeleider op

Met dit mes werd de 22-jarige Lionel Isenge neergestoken.
UNKNOWN Met dit mes werd de 22-jarige Lionel Isenge neergestoken.

De 20-jarige Grace Kialanda heeft deze voormiddag bekend dat hij, vooraleer hij naar de Lounge Bar trok, een keukenmes heeft genomen en dat in zijn broek verstopt had. Kialanda is een van de vijf beschuldigden die terecht staan voor de doodslag op de 22-jarige Lionel Isenge. Op 23 oktober 2005 zouden zij de jongeman neergestoken hebben voor discotheek 'Lounge Bar' in Brussel. Volgens het openbaar ministerie zijn de vijf lid van de stadsbende 'Black Wolves'. Het slachtoffer was de leider van 'Finest', een bende uit Sint-Agatha-Berchem.

Bescherming
Kialanda bekende deze voormiddag dat hij, vooraleer hij naar de Lounge Bar trok, een keukenmes nam en dat in zijn broek verstopte. Volgens de openbaar aanklager kon de beschuldigde echter niet weten dat Isenge en de leden van Finest naar hetzelfde etablissement zouden komen.

De beschuldigde preciseerde dat hij het mes meenam, omdat hij al eens aangevallen was. Kialanda voegde er nog aan toe dat alles goed verliep in de Lounge Bar, dat hij veel dronk en dat hij zich in een zetel zette om wat uit te rusten.

Fles
"Op dat moment zag ik dat de portiers Lionel naar de uitgang brachten. Ik ging naar de toiletten, veranderde het mes van plaats en stak het in mijn rechterzak. Ik keerde terug naar de groep, die zich naar de uitgang begaf, maar ik wachtte een beetje vooraleer ik naar buiten ging. Toen ik buiten was, zag ik dat Lionel met een fles naar Orson ging en die in zijn richting gooide. Vervolgens kruiste de blik van Lionel de mijne", aldus Kialanda.

Geweldige schok
Vervolgens vertelde de beschuldigde dat hij het mes bovenhaalde, zijn arm uitstrekte en een geweldige schok voelde. "Volgens mij kwam het lichaam van Lionel tegen het mes. Het lemmet drong tot het heft in het lichaam. Ik liet het mes los en het bleef in het lichaam steken, bij de linkerheup van Lionel. Hij viel niet en het gevecht ging voort. Ik heb op de komst van de ziekenwagen gewacht en nam nadien een taxi naar huis. Ik was ervan overtuigd dat Lionel enkel gewond was", voegde Kialanda eraan toe.

"Enkel arm uitgestrekt"
"Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op voor wat ik gedaan heb. Ik ben er verantwoordelijk voor dat ik mijn arm heb uitgestrekt. Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor wat ik heb gedaan, maar niet voor de rest. Ik ben ontevreden: ten eerste omdat ik voor assisen terechtsta en ten tweede omdat ik spijt heb. Ik strekte mijn arm uit om te treffen, maar niet om te doden", aldus de beschuldigde. De zitting wordt deze namiddag voortgezet. (belga/svm)