Kherbache: "Wachtlijst voor psycholoog in gevangenis is soms langer dan de straf"

Yasmine Kherbache
Photo News Yasmine Kherbache
Er is in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen een groot tekort aan psychologen en trajectbegeleiders om gedetineerden op te volgen. Dat leidt Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a) af uit cijfers die ze heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Met het huidige personeel kan elke gevangene hooguit 10 uur psychologische begeleiding krijgen. Per jaar. Dat is amper een druppel op een hete plaat", zegt Kherbache. 

In het kader van de aanpak van geradicaliseerde gedetineerden hamert sp.a-politica Yasmine Kherbache al langer op een betere opvolging. Volgens Kherbache blijkt uit de cijfers die ze bij Vandeurzen heeft opgevraagd dat het bestaande aanbod ontoereikend is.

Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat er amper 19 voltijdse medewerkers van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (o.a. psychologen) zijn voor 6.216 gedetineerden in alle gevangenissen in Vlaanderen en Brussel. "Dat is 10 uur per gevangene op een jaar", zegt Kherbache. "Hierdoor is de wachtlijst voor een psycholoog soms langer dan de straf die men uitzit."

Draaideurcriminelen

Daarnaast zijn er volgens Kherbache slechts 50,5 voltijdse trajectbegeleiders die moeten instaan voor het onthaal, activering en motivering van gedetineerden en het opstellen van een re-integratieplan. "Verontrustende cijfers, als je weet dat 1 op 2 gevangene nood heeft aan psychische zorg."

De sp.a-politica hamert op het belang van een betere begeleiding. "Zonder die begeleiding vormt de gevangenis een gevaarlijke voedingsbodem voor verdere radicalisering in plaats van re-integratie. Veel van de geradicaliseerden hebben een carrière als 'draaideurcrimineel'. Ze komen in de gevangenis terecht en komen daar nog meer geradicaliseerd uit. Die vicieuze cirkel moet worden doorbroken", aldus Kherbache.
30 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • vanaeken jokke

  Maar Yasmin toch dat wist ge toch al van toen jullie nog in de regering zaten.Al die tijd gehad en er nooit iets aan gedaan.

 • Arthur Houben

  Misschien je eerst eens inzetten voor wie je een eed gezworen hebt om te dienen voor je weer hun belastinggeld verkwist aan wie misdaden pleegt? Ijver beter eens om de wet uit te voeren en in thuislanden hun straf uit te zitten en voor hun onderhoud in de bak zélf te betalen, mislukte pampersocialisten.

 • ka Van der Linden

  De marokaanse heeft gelijk.

 • Eida Lam

  Wat loop ik toch weer over van het medelijden! Neen , toch niet. Eerlijke vergissing. Maarja, je kan ook argumenteren dat het hen collectief vrij stond om een psychiater in te huren voor ze een misdaad pleegden. Maar dat zal wel weer niet politiek correct zijn zeker?

 • ingrid grieten

  Laat gevangenen hun straf uitzitten in eigen land of pas het gevangenisregime toe van land van herkomst. In beide gevallen is het goedkoper plus de criminaliteit zal stevig dalen. Nu hebben ze een luxe-leven en dat weten ze.