Kherbache voorlopig toch niet vervangen bij Antwerpse sp.a

Yasmine Kherbache.
BELGA Yasmine Kherbache.
De Antwerpse sp.a-afdeling heeft voorlopig nog geen vervanger voor Yasmine Kherbache als fractieleider in de gemeenteraad. Een eerste overlegmoment leverde gisteren geen witte rook op, waardoor Kherbache tot nader order haar functie behoudt. Voormalig schepen (en huidig gemeenteraadslid) Robert Voorhamme en provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert zullen nu nieuwe gesprekken opstarten om tot een oplossing te komen, zo laat Kherbache weten.

Kherbache had haar functie als fractieleider ter beschikking gesteld vanwege interne conflicten binnen de Antwerpse partijafdeling. In een reactie stelde ze dat ze bij de Antwerpse sp.a "grondig moeten discussiëren hoe we ons als groep het best organiseren". Of ze nu toch nog kandidaat blijft om ook op langere termijn fractieleidster te blijven, is niet duidelijk.

Ondertussen is bekendgeraakt dat een ander lid van sp.a Antwerpen, Stephanie Van Houtven uit Borgerhout, door John Crombez aangeduid is als zijn 'running mate' voor het partijvoorzitterschap. Als Crombez de nieuwe voorzitter van de sp.a wordt, wordt Van Houtven met andere woorden de nieuwe ondervoorzitter, weet Gazet van Antwerpen.

Crombez werd eind januari door sp.a Kortrijk officieel voorgedragen als de eerste, en voorlopig enige kandidaat-voorzitter. Huidig voorzitter Bruno Tobback heeft nog niet bekendgemaakt of hij zal kandideren om zichzelf op te volgen. Freya Van den Bossche, die ook genoemd werd, zal zich alvast geen kandidaat stellen.