Kersvers Electrabel-voorzitter wil drie kernreactoren in België twintig jaar langer laten draaien

Johnny Thijs werd donderdag benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel.
Joost De Bock Johnny Thijs werd donderdag benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel.
Electrabel-voorzitter Johnny Thijs zal bij de volgende federale regering een lans breken om drie van de zeven kernreactoren in ons land bij voorkeur twintig jaar langer te laten draaien. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. Een kortere periode weegt op de financiële haalbaarheid: "Er zijn aanzienlijke investeringen nodig voor de levensduurverlenging", luidt het.

De voormalige bpost-baas werd donderdag benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Electrabel. In een interview met De Standaard bekent Thijs meteen kleur over de toekomst van kernenergie in België. Ons land telt in totaal zeven kernreactoren, verspreid over twee kerncentrales in Doel en Tihange.

"De kernuitstap is wettelijk geregeld. Die beslissing moeten we respecteren", stelt Thijs. Maar tegelijk is hij van plan om met een dossier pro verlenging naar de volgende regering te stappen, met als boodschap dat het zowel voor de CO 2-uitstoot, de elektriciteitsbevoorrading als de elektriciteitsfactuur van de verbruiker een goede zaak is om drie van de zeven kernreactoren langer te laten draaien.

Zes maanden studiewerk

De nieuwe voorzitter van Electrabel zou dat al hebben meegegeven aan de informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.

Thijs geeft aan dat hij niet over een nacht ijs is gegaan. Er is volgens hem zes maanden studiewerk aan voorafgegaan. De rode draad is volgens hem dat het elektriciteitsverbruik de komende decennia alleen maar zal stijgen door de terugdringing van de CO2-uitstoot.

Geen duidelijke antwoorden

Hij begrijpt ook niet waarom de kerncentrales in ons land tegen 2025 moeten sluiten, terwijl nu al duidelijk is dat er geïnvesteerd moet worden in nieuwe gascentrales om de stroombevoorrading te verzekeren. "Maar hoeveel er nodig zijn en hoeveel tijd er nodig is om die te bouwen? Na al die studies zijn er op die vragen nog altijd geen duidelijke antwoorden."
80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  Tussen postzegels en een kerncentrale draaiend houden zit blijkbaar geen verschil. Ge moet niet vragen waar die politiekers mee bezig zijn.

 • Yves Steenssens

  Deze oude baas van het oudste staatsbedrijf de post met zijn postzegels en die daar voor 0,5 miljard postzegels bijeen scharrelde op 10 jaar wordt nu onze baas van den elektriek - het personeel van de post kijkt met argusogen toe op zijn nieuwe plannen - bij de post brak hij alles af , nu gaat hij alles bij het oude laten- dacht eerst aan een aprilgrap

 • Gino Denil

  Oudste kerncentrale die in gebruik is staat in Zwitserland, 50 jaar oud, Luc Van Acker. Gemiddelde leeftijd van alle draaiende kerncentrales is 25 jaar. Levensduur van een kerncentrale werd altijd geschat op 40 jaar door de verbrossing van het reactorvat. Het is de nucleaire sector zelf die nu uit eigenbelang pleit voor 60 jaar. De herhaalde ingrepen die dan nodig zijn prijzen de kerncentrales uit de markt, los van de gevaren. Nu al is hernieuwbare energie goedkoper dan kernenergie.

 • Christian Alex

  Het was alweer lang geleden dat ik iemand een verstandelijke uitspraak over energievoorziening hoorde doen.

 • Albert De Vries

  Volgens Elia heeft België zich in de noodzaak van massaal elektriciteit-import plus nood aan gascentrales als "buffers" reeds ingewacht. België zou / zal snel en massaal windmolens op zee en zonnepanelen moeten bijplaatsen en een veilige "omvorming" van groene stroom-overschot, wanneer die er is, naar waterstof. Met deze waterstof kan dan het import-aardgas worden vervangen (of aangevuld). Lapmiddel opdat die buffer-gascentrales nog wat nuttig blijven