Kernuitstap blijft voor gekibbel zorgen in Vlaamse meerderheid

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)
Photo News Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)
De discussie over de sluiting van de kerncentrales blijft voor spanningen zorgen in de Vlaamse meerderheid. Dat bleek vandaag nogmaals in de commissie Energie van het Vlaams Parlement. 

Het thema van de kernuitstap en de eventuele verlenging van enkele kerncentrales veroorzaakt al langer (oplopende) discussies in de Vlaamse meerderheid. Zo pleit met name N-VA ervoor om de levensduur van minstens twee kerncentrales te verlengen om zo de betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid te garanderen.

Afgelopen weekend leidde de discussie nog tot een botsing tussen energieminister Bart Tommelein en minister-president Geert Bourgeois. Zo had Tommelein in De Zondag gezegd dat hij "stomverbaasd" was dat N-VA zich in de kwestie liet leiden door "grote lobbygroepen". Minister-president Geert Bourgeois noemde die uitval op VTM "niet gepast" en waarschuwde voor het importeren van het "federale gekibbel" in de Vlaamse regering.

"Federale bevoegdheid"

In het parlement moest Tommelein vandaag toegeven dat hij met Bourgeois heeft afgesproken geen inhoudelijke uitspraken meer te doen over de kernuitstap. Maar er moest de Open Vld-minister wel iets van het hart: "Mij is gevraagd geen federale problematiek in te voeren in de Vlaamse regering. Maar ik stel vast dat ik hier vragen krijg over een materie waar Vlaanderen niet voor bevoegd is. De kernuitstap is een federale bevoegdheid", antwoordde Tommelein aan vraagstellers Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Andries Gryffroy (N-VA).

De Open Vld-minister benadrukte ook dat de discussie over kernenergie maar één onderdeel is van het geplande interfederale energiepact. Volgens Tommelein blijft het zijn vaste ambitie om daarover tegen eind 2017 tot een akkoord te komen. Voor de Vlaamse regering blijft de leidraad daarbij de Vlaamse energievisie (Stroomversnelling), aldus nog Tommelein.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick de Anno

  Vanmiddag het "debat" gezien, het is duidelijk, de Vlaamse "regering" is overbodig, zinloos en kan afgeschaft. Er is geen plan, geen visie in het ontbreekt de minister totaal aan kennis van zaken. Ongelooflijk dat we die bende stommelingen verkozen hebben. De overbodigheid was zo enorm voelbaar dat ik niet snap dat ze zichzelf niet hebben ontbonden. We hebben dit niet nodig, wat een kippenhok met haantjes!

 • nand nuyts

  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) vindt dat kerncentrales met scheurtjes snel moeten sluiten, maar andere langer kunnen openblijven.

 • Tim Claes

  Ik heb bijna nooit anders geweten als dat er gekibbeld werd om een kernuitstap, en van zodra de producenten dan nog eens dreigen met een prijsstijging (die we sowieso door onze magen gesplitst krijgen) is de discussie weer terug bij af. Al die jaren gekibbel waren beter gespendeerd aan het in voege brengen van degelijke, duurzame en milieuvriendelijke alternatieven, maar ook daar wordt er niet alleen tekort geschoten, wàt er dan is wordt alleen maar gebruikt om ons nog meer af te laten dokken.

 • Herman Botermans

  Luc, Duitsland compenseert die sluiting door extra ontginning en verbranding van bruinkool, een verschrikkelijke vervuilende variant van steenkool. Dit tot 2050 tot ze volledig op hernieuwbare energie hopen te staan. Is dat de oplossing dat jij wil?

 • Luc Peeters

  Duitsland sluit ALLE kerncentrales tegen 2022.