Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen

BELGA
De kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen dan gepland, en dat tot 1 maart. Dat kondigt uitbater Engie aan. Eerder ging Engie voor Tihange 3 nog uit van 30 september, maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) gaf gisteren te kennen dat dat geen haalbare kaart was. Tihange 2 zal dan weer naar verwachting stilliggen tot 31 mei, en Doel 4 ligt stil tot 15 december.

Net als bij Doel 4 en Tihange 2 zijn ook bij Tihange 3 de betonproblemen vastgesteld in de veiligheidsbunker die naast de kernreactor staat. De installatie ligt stil sinds eind maart van dit jaar. Engie geeft in een persbericht aan dat de betonproblemen verschillend zijn van gebouw tot gebouw. "De ploegen werken momenteel aan een diagnose en berekeningen die moeten toelaten dat actieplannen voorgelegd worden aan de autoriteiten", klinkt het. Engie Electrabel benadrukt dat de opgegeven data nog kunnen gewijzigd worden.

Ook de centrales Doel 1 en 2 liggen stil wegens revisie. Vandaag draaien daardoor enkel Doel 3 en Tihange 1, twee van de zeven centrales in ons land. Voor Tihange 1 is er in de herfst voorlopig nog een onderhoud gepland, dat tegen eind november uitgevoerd moet zijn.

Chirurgische ingrepen

Engie Electrabel-woordvoerster Anne-Sophie Hugé geeft aan dat tegen 1 januari naar verwachting wel alle eenheden van Doel en de reactor Tihange 1 in werking zullen zijn. De heropstart van Doel 1 is gepland voor 10 december, die van Doel 2 voor 31 december en die van Doel 4 voor 15 december.

Hugé benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, maar dat het gaat om grote werven. De problemen vergen "chirurgische ingrepen aan kolossale gebouwen", klinkt het. Eens de werken uitgevoerd, moet er ook nog groen licht komen van het Fanc voor de heropstart.

Engie Electrabel geeft aan dat de problemen met de kerncentrales dit jaar een impact van ongeveer 250 miljoen euro zullen hebben op de bedrijfswinst (ebitda). De directie zegt wel er alles aan te doen opdat de financiële doelstellingen van het begin van het jaar gehaald worden.

"Het zal geld kosten"

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) waarschuwde gisteren in de Kamer dat de stijging van de elektriciteitsprijzen van vandaag een voorafname is van wat er binnen enkele jaren te wachten staat met de kernuitstap.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Merel De Groote

  Mijn grootmoeder zei het vorige week nog ; ze geven ons 2 procent meer pensioen, maar ze gaan vijf keer terg pakken. Oeps, hier zijn ze al met één ding om ons zakken leeg te kloppen.

 • Lisette Theunis

  We zullen onze dure elektriciteit wel bij Merkel aankopen, waar de groene bruinkool de vuile kernenergie voorlopig moet vervangen.

 • guido vermeyen

  In het slechtste geval gaan we ons warm moeten "beven"

 • Mario Bocque

  Lut Reyskens, die stroom duur maken zal fataal worden voor mensen die het nu al moeilijk hebben. Een vet varken ziet niet dat een mager honger heeft ! De les is dat we het op alternatieve (groene) energie niet zullen redden. En ze willen alles inzetten op elektrische wagens. Laat me niet lachen. De zotten zijn de wereld nog niet uit !

 • edmond de wacker

  Waarom zou de bevolking (weer) moeten opdraaien voor de onbekwaamheid van het bedrijf die instaat voor het onderhoud van de kernreactors. Het zou meer dan normaal zijn dat de extra kosten/uitgaven voor de herstellingen wordt gedragen door het bedrijf zelf. De bevolking is de klant/gebruiker, die rekent op een optimale "dienstverlening". Als deze “dienstverlening” niet correct gebeurt moet de leverancier zelf instaan voor alle extra kosten.