Kernreactor Doel 3 vroeger dan verwacht weer opgestart

2016-01-17 00:00:00 DOEL (ARCHIEFFOTO) - Een van de kernreactoren van Doel, vlakbij de Nederlandse grens boven Antwerpen, zal tot eind mei stilliggen. Dat maakte de uitbater van de kernreactor Engie Electrabel donderdag bekend. Later op de dag meldde het concern dat een andere reactor tijdens een test automatisch stil is gelegd, voor 24 uur. Het gaat om Doel 3. De reden is nog onduidelijk. ANP BRAM VAN DE BIEZEN
anp 2016-01-17 00:00:00 DOEL (ARCHIEFFOTO) - Een van de kernreactoren van Doel, vlakbij de Nederlandse grens boven Antwerpen, zal tot eind mei stilliggen. Dat maakte de uitbater van de kernreactor Engie Electrabel donderdag bekend. Later op de dag meldde het concern dat een andere reactor tijdens een test automatisch stil is gelegd, voor 24 uur. Het gaat om Doel 3. De reden is nog onduidelijk. ANP BRAM VAN DE BIEZEN
De kernreactor Doel 3 is deze voormiddag, iets vroeger dan verwacht, weer opgestart. Dat meldt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel.

Doel 3 ligt sinds 7 juni stil voor een periodiek onderhoud. Oorspronkelijk was de heropstart van de reactor voorzien voor zaterdag 3 augustus, maar gisteren werd die datum al vervroegd naar vrijdag 26 juli. Uiteindelijk kan die heropstart dus zelfs nog enkele dagen vroeger plaatsvinden. 

De reactor zal nog niet meteen op volle kracht draaien, als gevolg van geplande onderhoudswerken van netbeheerder Elia aan het hoogspanningsnet. Daardoor kan er minder energie op het hoogspanningsnet worden gezet, zegt Scheerlinck. "Doel 3 zal, net als Doel 4, tot vrijdagavond maar op half vermogen draaien".
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Een volledig afgeschreven centrale stilleggen kost niet veel. Als de eigenaar alternatieve productiemiddelen heeft, en via dreiging van black-out hoge tarieven kan afdwingen, kan hij daar goed aan verdienen.

 • René Verhoeven

  Kunnen de slimmeriken hieronder mij eens uitleggen hoe een producent geld kan verdienen door een centrale van 1000MW stil te leggen? De prijs mag nog vertienvoudigen, het verlies en de kost van een centrale die niks produceert is vele malen hoger.

 • Ronny Martin

  Tegen de winter zal ze wel weer terug stil liggen

 • Jan Boden

  Nu de helft met verlof is en de zonnepanelen op volle toeren draaien zijn er nooit problemen met die kerncentrales. Ze kunnen nu toch geen tekort creëren dus laten ze het maar, het brengt niks op momenteel.

 • Jos Brems

  In de winter zullen ze wel weer en aantal ractoren uitschakelen, kwestie van de stroomprijzen de hoogte in te jagen. En door de BTW op die hogere prijzen pikt onze geldhongerige regering ook een extra graantje mee.