Kernreactor Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte

Pieterjan Luyten
De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren ligt sinds begin deze week stil als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft TV Oost gemeld en is bevestigd aan onze redactie door uitbater Engie Electrabel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een radioactief lek, maar wel om een waterlek in het noodkoelsysteem van de reactor. 

Kerncentrale Doel 1 werd maandag ongepland stilgelegd om onderhoudswerken uit te voeren ter hoogte van het koelwatercircuit, zo klonk het eerder deze week nog bij monde van een woordvoerster van Engie Electrabel. Nu blijkt dat er een lekkage werd vastgesteld in het koelsysteem van de reactor. De herstelling verloopt erg moeilijk, omdat de radioactieve straling in dat deel van de kerncentrale zeer groot is. Er is geen gevaar voor de omwonenden.

“We hebben maandag vastgesteld dat er wat waterverlies op dit systeem zat”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. “Echt gevaar is er nooit geweest maar alle noodsystemen moeten natuurlijk wel feilloos werken en daarom is beslist de reactor stil te leggen. De bewuste leiding maakt deel uit van een noodsysteem dat pas in extreme rampsituaties ingezet wordt als ook het backup koelsysteem zou beginnen falen. En bovendien zijn er twee van dergelijke leidingen terwijl er slechts één nodig is. De leiding staat onder enorm hoge waterdruk en het verlies is heel beperkt. Het gaat om een minuscuul barstje ter hoogte van een lasnaad. Dat hebben we pas ontdekt na dagenlang zoeken met camera’s door de leidingen. Het waterlek zat nog onder de limiet die een automatische stop van de reactor zou veroorzaken.”

Onderhoudswerken

De reactor Doel 1 zou normaal eind mei sowieso worden stil gelegd voor een periodiek onderhoud en dat tot begin oktober. Er is nu beslist om dat onderhoud te vervroegen zodat de bewuste leiding vervangen kan worden. De einddatum van 1 oktober zou normaal gezien niet in gedrang komen.

Doel 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is de oudste kerncentrale in ons land. In februari 2015 werd hij na veertig jaar stilgelegd, maar op het einde van dat jaar werd hij opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. De centrale heeft een capaciteit van 433 MW. 
258 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Leo Van der Vorst

  Ik ben pro kernenergie, maar deze centrales zijn aan sluiting toe en reeds heel lang had men er nieuwe moeten bouwen!

 • fons wielandt

  altijd maar kappen op onze centrales terwijl gans europa (en de rest van de wereld ) volgestouwd zit met kernwapens !!! electrabel verwittigt ons als er iets hapert hetgeen we nooit zullen horen van de wereldleiders !

 • Jos Spriet-Dewaele

  Ja onze regering is het alleen maar om prestige en zakkenvulling te doen. Dure vervangers voor onze vliegtuigen omdat ze een absolute veiligheid willen voor de paar piloten Van de andere kant miljoenen mensen in gevaar brengen voor eigen gewin. Ja goed bezig zou ik zeggen

 • Emi De graeve

  en dat krot van een kerncentrale moet nog zoveel jaren draaien ...levensgevaarlijk (zonder te vergeten welke verassingen er voor de komende generaties op de bodem van de zee geparkeerd werd omdat men niet wist hoe dat afval kwijt te geraken.

 • Eddy Lauwers

  Weer zo'n staaltje van contractbreuk door de overheid. Onder Verhofstadt I werd beslist en ook gestemd om Doel I en II alsook Tihange I te sluiten in 2015. De huidige regering is daar zomaar op teruggekomen. Is er nog rechtszekerheid in dit land? We hebben niet eens een rampendraaiboek als er iets grondig mis gaat.