Kernreactor Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte

Pieterjan Luyten
De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren ligt sinds begin deze week stil als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft TV Oost gemeld en is bevestigd aan onze redactie door uitbater Engie Electrabel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een radioactief lek, maar wel om een waterlek in het noodkoelsysteem van de reactor. 

Kerncentrale Doel 1 werd maandag ongepland stilgelegd om onderhoudswerken uit te voeren ter hoogte van het koelwatercircuit, zo klonk het eerder deze week nog bij monde van een woordvoerster van Engie Electrabel. Nu blijkt dat er een lekkage werd vastgesteld in het koelsysteem van de reactor. De herstelling verloopt erg moeilijk, omdat de radioactieve straling in dat deel van de kerncentrale zeer groot is. Er is geen gevaar voor de omwonenden.

“We hebben maandag vastgesteld dat er wat waterverlies op dit systeem zat”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. “Echt gevaar is er nooit geweest maar alle noodsystemen moeten natuurlijk wel feilloos werken en daarom is beslist de reactor stil te leggen. De bewuste leiding maakt deel uit van een noodsysteem dat pas in extreme rampsituaties ingezet wordt als ook het backup koelsysteem zou beginnen falen. En bovendien zijn er twee van dergelijke leidingen terwijl er slechts één nodig is. De leiding staat onder enorm hoge waterdruk en het verlies is heel beperkt. Het gaat om een minuscuul barstje ter hoogte van een lasnaad. Dat hebben we pas ontdekt na dagenlang zoeken met camera’s door de leidingen. Het waterlek zat nog onder de limiet die een automatische stop van de reactor zou veroorzaken.”

Onderhoudswerken

De reactor Doel 1 zou normaal eind mei sowieso worden stil gelegd voor een periodiek onderhoud en dat tot begin oktober. Er is nu beslist om dat onderhoud te vervroegen zodat de bewuste leiding vervangen kan worden. De einddatum van 1 oktober zou normaal gezien niet in gedrang komen.

Doel 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is de oudste kerncentrale in ons land. In februari 2015 werd hij na veertig jaar stilgelegd, maar op het einde van dat jaar werd hij opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. De centrale heeft een capaciteit van 433 MW. 
258 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Andries

  Jan Harmsen,Nancy Verhoeven>>>>Met de rode brigade was het beter zeker, als je er niets van kent hou uw mond en schrijf geen onnozele dingen, ge maakt u Eigen belachelijk.

 • Ronny Billiauw

  Stilleggen is de boodschap. Onze aardbol is een enorme dynamo met de onuitputtelijke energiebron, namelijk "electriciteit", nu nog juist de stekker erin.

 • Nancy Verhoeven

  Alles is veilig, zegt de nucleaire lobby van liberalen en nationalisten. Als er iets serieus gebeurt, dan zal je die gasten helemaal niet meer horen.

 • Jan Harmsen

  We hadden allang nieuwe moeten bouwen, deze oude troep moet dicht. Maar denk niet dat de NVA nieuwe gaat bouwen want ze stemden gewoon sluiting mee. Ons licht gaat uit met steun van NVA! Bedankt Nieuwe Vlaamse Armoede.

 • emiel wouters

  Eindelijk de wet van MURPHY komt dichterbij. en het einde van de tweestrijd in België zal dan eindelijk voorbij zijn. en de buren zullen enkel kunnen zeggen, we hebben genoeg verwittigt. allee de verre buren dan he.