Kernreactor Doel 1 mag na tien maanden weer draaien

anp
Uitbater Engie Electrabel mag kernreactor Doel 1 heropstarten. Dat zegt de nucleaire waakhond FANC vandaag. De reactor werd eind april 2018 stilgelegd door een lek in een koelwaterleiding.

Het lek werd op 23 april ontdekt, waarna de reactor werd stilgelegd. Uit analyses bleek dat het was ontstaan door metaalmoeheid. Intussen zijn de nodige herstellingen gebeurd. 

“De reactor Doel 1 kan nu opnieuw op een veilige manier worden uitgebaat”, aldus het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in een persbericht. Het is aan Engie Electrabel om te beslissen wanneer precies de reactor opnieuw wordt opgestart. Een woordvoerster laat weten dat Doel 1 normaal gezien op 15 maart heropgestart wordt. “Dat is de schatting die eerder gegeven was en tot vandaag blijft die behouden”, klinkt het.

Ook in Doel 2 bleek een koelwaterleiding in slechte staat, maar de herstellingen daar duurden minder lang. Die reactor werd begin februari heropgestart.

Engie Electrabel moet de leidingen in de toekomst regelmatig nakijken. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Het is raar, nu er zoveel zonlicht is en we die reactor kunnen missen, geven ze hem vrij. Tegen dat we hem echt nodig hebben moet hij weer dringend worden gerepareerd.

 • jeroen Deschrijver

  james vroman, inderdaad niet gemist, omdat Belgie massaal electriciteit in het buitenland gekocht heeft. Voor onze energievoorziening zijn we voor 80% afhankelijk van de goodwil van het buitenland. Alle groene energie die we in Belgie dit jaar kunnen opwekken is in de maand februari al opgebruikt. Mooie situatie is dat. Maar er komt beterschap. We schakelen terug over naar gasgestookte centrales. Met de nodige uitstoot.

 • vanaeken jokke

  10 maanden niet gemist omdat het tekort door de kerncentrales uit het buitenland werden aangeleverd.Gelukkig maar of we hadden ons moeten behelpen met kaarslicht potje koken op een kacheltje 80 jaar terug in de tijd.Voor 35 dagen hebben we groene stroom en dan zouden de groenen de kerncentrales dicht willen mijn kleinzoon weet beter.

 • Timmie Smet

  Er moet in de nabije toekomst wel meer nagekeken worden dan dat... Het beton, diverse nutsvoorzieningen, de hoofden van de politici die tegen de wet in blijven hameren op een levensduurverlenging.

 • Albert De Vries

  Er is voldoende groene stroom binnen Europa + Zwitserland + Scandinavische landen en die stroom stockeren kan ook bijv. met pompcentrales (zoals de waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts,..), met waterstof,... maar lobbygroepen, vooral Franse, zorgen er al jaren voor dat de power grid voor het transport ervan ontoereikend is én dus dringend met ondergrondse HVDC-lijnen dient uitgebreid te worden