Kerncentrale Tihange ligt volledig stil

Tihange
belga Tihange
Alle reactoren van de kerncentrale van Tihange zijn momenteel buiten gebruik. Deze namiddag werd de enige nog werkende reactor Tihange 2 stilgelegd als gevolg van een technisch probleem in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Dat meldt uitbater Engie Electrabel. De andere reactoren liggen al langer stil. Ze werden afgeschakeld voor revisie of herstelling.

Tihange 2 werd stilgelegd nadat er stoom was vrijgekomen. Verwacht wordt dat de reactor na herstellingen op 19 juli heropgestart kan worden, zegt Engie Electrabel. Het incident van vrijdag heeft geen gevolgen voor het milieu of de gezondheid, benadrukt het bedrijf. 

De andere units op de site zijn ook buiten werking. Tihange 3 is sinds 7 juni afgeschakeld voor revisie en ligt nog stil tot 24 oktober. De reactor Tihange 1, die momenteel een nazicht krijgt en herstellingen ondergaat, zal pas op 31 december weer op het net gaan. De reactor zal dan een jaar hebben stilgelegen. Normaal was het de bedoeling om Tihange 1 vandaag/vrijdag herop te starten, maar de interventie duurt langer dan verwacht, luidt het.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan arnouts

  Tihange 1 ligt tot het einde van het jaar stil omdat de tanks waar koelwater in opgeslagen zit en die instaan voor de koeling van de reactor bij ongeval, zwaar beschadigd zijn door een grove mensenfout. Maar ja, dit kan allemaal onder het mom dat er geen gevaar was voor mens en milieu. Zelfs de autoriteiten zwijgen hierover alsof er niets aan de wand hangt. En dit noemen ze transparant zijn. Onze politiekers nemen helemaal hun verantwoordelijkheid duidelijk niet op, dat is meer dan duidelijk!

 • Jan Sierens

  Hoe veilig is iets dat regelmatig moet worden stil gelegd? Velen roepen voor meer kernenergie, maar weinigen daarvan beseffen dat nieuwe centrales de prijs fors omhoog zou stuwen.

 • Wim van Zijl

  1'5 kub per jaar...en wat gaan we doen met gebruikte accu,s?....1 Tesla accu weegt 750 kilo en zo groot als een 2 persoonsbed......en dat maal 25.000-100.000 stuks??....en dan hebben we het nog niet hoeveel kindertjes in Afrika daar kobalt en thorium voor delven.....nee dat is fijn!!

 • Emi De graeve

  ze kunnen ondertussen zoeken wat ze met de kernafval gaan doen. De komende generaties zullen de struisvogelpolitiek waarderen...

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  voor gevechtsvliegtuigen is er geld voor nieuwe centrales niet ... kwestie van de juiste prioriteiten