Kerncentrale Tihange 2 heropgestart na herstellingen

Reactor Tihange 2 is vanochtend heropgestart.
BELGA Reactor Tihange 2 is vanochtend heropgestart.
De reactor Tihange 2 is deze ochtend heropgestart. Dat meldt uitbater Engie Electrabel op zijn Transparancy-website. Tihange 2, met een capaciteit van 1.008 MW, lag stil sinds augustus vorig jaar en zou normaal op 7 juli heropstarten. De heropstart werd al een paar maal uitgesteld.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) had het licht op groen gezet voor de heropstart van de kernreactor, na het uitvoeren van betonreparaties en de aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2. 

De herstelling was nodig nadat in augustus 2018 betondegradatie werd vastgesteld in het bunkergebouw, waar noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren gehuisvest zijn. Er werden ook afwijkingen vastgesteld aan de betonwapening in het plafond.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Otto-Jan Rongewaard: Nee, maar we importeren dan wel stroom uit het buitenland tot de hoogspanningskabels spreekwoordelijk roodgloeiend staan.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Is er dan iemand die Tihange 2 heeft gemist? Gedurende de hele restauratietijd is er niet één keer een stroomtekort geweest. Het is natuurlijk wel lucratief om met een verouderde afgeschreven kerncentrale energie te produceren. De verhoogde risico's op ongevallen en de kosten voor het bewaren van het afval gedurende 35.000 jaar zijn toch nooit voor rekening van de producent.

 • Geert Tamsyn

  Zullen ze nu nog meer windmolens moeten stilleggen.

 • alex Fantomas

  Voor de winter ligt er weer één (of meerdere) in panne en kunnen ze de prijzen "kunstmatig" hoog houden....

 • Paul Siemons

  Bouw twee nieuwe kerncentrales !