KerkNet hekelt media-aanpak rond euthanasie Claus

Onder meer deze Tuur Van Wallendael tekende het rouwregister in Antwerpen.
Onder meer deze Tuur Van Wallendael tekende het rouwregister in Antwerpen.

"De wijze waarop wordt omgegaan met de euthanasie die Hugo Claus pleegde, de wijze waarop sommigen deze daad niet alleen proberen goed te praten maar zelfs als summum van edelmoedigheid de hemel in prijzen, stoot tegen de borst." Dat schrijft broeder René Stockman op KerkNet in een felle reactie op het overlijden van de schrijver.

"Is het leven van mensen die hun woorden niet meer vinden dan waardeloos geworden?", vraagt hij zich af. "Hebben zij het recht, en misschien zelfs de plicht om euthanasie te vragen om de maatschappij toch niet meer tot last te zijn, om hun familie te bevrijden van een zorg die wel eens lang zou kunnen duren?"

"Pretentie"
Broeder Stockman zegt vooral vragen te hebben bij de manier waarop de Vlaamse media vrijwel unaniem diens beslissing toejuichen. Hij noemt het "de pretentie en arrogantie van een bepaalde groep in de samenleving die haar levensfilosofie probeert op te dringen aan iedereen. En wie er een andere visie op nahoudt, durft die nauwelijks uit te spreken op straffe van als een kwezel te worden uitgescholden".

Brave New World
"Want kijk naar Claus. Die heeft de moed gehad er een eind aan te maken, zijn familie niet meer tot last te zijn, de ziekteverzekering niet op te zadelen met medische en verzorgingskosten, hij heeft ruimte aan anderen gegeven (...), een ode aan het leven van de volmaakten, van de succesvollen, die hun woorden tot heldere frasen kunnen kneden. In de 'Brave New World' is alleen nog plaats voor hen. Misschien is het dat juist in België waar we het meest verdriet voor moeten hebben", aldus nog de broeder. Intussen heeft ook de stad Leuven een rouwregister geopend naar aanleiding van het overlijden van Hugo Claus. (belga/svm)