KERK & leven in nieuw kleedje

De weekkrant KERK & leven ziet er voortaan helemaal anders uit. Naast een grondige facelift qua lay-out zal ook de inhoud ingrijpend veranderen. De focus komt meer op nieuws te liggen in plaats van op beschouwende stukken. Het geheel moet jonger en flitsender ogen, maar mag zijn christelijke boodschap niet verliezen. Vandaag is het nieuwe concept van het kerkblad voorgesteld.

Lezersbereik van bijna miljoen mensen

De eerste KERK & leven "nieuwe stijl" zal deze week verdeeld worden in twee parochies per bisdom. De rest volgt later, zodat de redactie de tijd krijgt om zich beter in te werken.

KERK & leven is, met een oplage van 375.000 abonnees en een lezersbereik van bijna een miljoen mensen, een van de meest succesvolle media in Vlaanderen. Toch werd het volgens de kerkgemeenschap tijd om te vernieuwen. Er werd een grootschalige enquête afgenomen bij 1.650 mensen die wetenschappelijk begeleid werd door professor Jos Huypens van de Universiteit Antwerpen. Uit de resultaten van de bevraging bleek dat de informatieve functie van de krant onderschat wordt.

"Weinig religieus nieuws in traditionele media"

"In de traditionele media is weinig tot geen religieus nieuws te vinden", zegt Toon Osaer van KERK & leven. "Daarbij komt nog dat voor vele lezers ons blad naast tv en radio de enige informatiebron is", voegt hij eraan toe. Daarom besliste de redactie meer korte nieuwsberichten te gaan maken.

Een andere inhoudelijke nieuwigheid is een reeks over geloofsvragen, omdat die volgens de onderzoeksresultaten te vaak onbeantwoord blijven.

Qua vorm werd gekozen voor duidelijke koppen, quotes en tussentitels, zodat lezers met weinig tijd met een snelle blik op de bladzijden weten wat erin staat. Het logo van KERK & leven is voortaan fel blauw, om het merk meer te benadrukken.

De kersverse bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, hielp de eerste exemplaren van de nieuwe kranten inladen in de postwagens. De eerste exemplaren gingen naar sympathisanten uit Malle, die in Antwerpen als eerste de nieuwe KERK & leven mogen evalueren. (belga/mvdb)

http://www.kerkenleven.be/