Kerk en Leven huldigt jubilerende Vangheluwe

BELGA
Het opnemen van Roger Vangheluwe in de lijst van priesters die hun vijftigjarig jubileum vieren is volgens het bisdom Brugge "een onbegrijpelijke fout" van de redactie van Kerk en Leven. "Mgr Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, is hier zeer misnoegd over". Dat heeft Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge, verklaard.

De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe wordt deze week in Kerk en Leven vermeld in de rubriek van de jubilerende priesters, zo meldt de West-Vlaamse regionale omroep Focus-WTV. De slachtoffers kunnen volgens Focus-WTV niet begrijpen dat de man verdient om genoemd te worden tussen andere jubilerende priesters. Roger Vangheluwe, die ondergedoken leeft in Frankrijk, biechtte op dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt.

"Tot vorig jaar zorgde het bisdom voor een provinciale bladzijde met onder meer dit soort nieuws over de jubilea van priesters", zegt Peter Rossel. "Maar sinds een jaar wilde Kerk en Leven een autonome koers varen. Blijkbaar heeft een redactrice van Kerk en Leven niet stilgestaan bij de naam Vangheluwe, en is bij de eindredactie geen belletje gaan rinkelen. Als ze ons om raad hadden gevraagd, hadden we hen natuurlijk geadviseerd om die naam uit de lijst van jubilarissen te schrappen. Het is wel een historisch feit dat Vangheluwe 50 jaar geleden tot priester werd gewijd, maar niemand in ons bisdom ziet een reden om dat te vieren."

Onvoldoende alert
"Ik besef dat dit heel wat mensen kan kwetsen", zegt hoofredacteur Bert Claerhout. Maar hij benadrukt wel dat Kerk en Leven de lijst heeft gekregen van het bisdom Brugge. "Ik neem als hoofdredacteur de volledige verantwoordelijkheid op mij, maar ik kan ook niet alles zien", zegt Claerhout. "De lijst die we gekregen hebben was zeer lang en we zijn misschien onvoldoende alert geweest. Maar ik wil wel benadrukken dat de naam van Vangheluwe zeker geschrapt was geworden als ik hem had gezien voor de publicatie." Naar eigen zeggen kreeg Claerhout de lijst met namen maar onder ogen nadat ze in Kerk en Leven was verschenen.

"Ik besef dat dit heel wat mensen kan kwetsen en bied dan ook mijn excuses aan", benadrukt Claerhout. "Maar ik moet wel zeggen dat we de lijst gekregen hebben van het bisdom Brugge en ze gewoon zo hebben overgenomen. Als ze daar nu zeggen dat wij de naam niet hadden mogen publiceren, hadden ze hem ook zelf mogen schrappen." Behalve de naam van de omstreden Vangheluwe, zouden in de lijst nog een aantal onnauwkeurigheden staan, zegt Claerhout.

 
Ik neem als hoofdredacteur de volledige verantwoordelijkheid op mij, maar ik kan ook niet alles zien
Hoofdredacteur Bert Claerhout