Kerk betaalde al meer dan 4,5 miljoen euro schadevergoedingen aan slachtoffers van seksueel misbruik

Roger Vangheluwe gaf in 2010 toe dat hij zijn neefje in de jaren tachtig seksueel had misbruikt.
BELGA Roger Vangheluwe gaf in 2010 toe dat hij zijn neefje in de jaren tachtig seksueel had misbruikt.
De Stichting Dignity betaalde tot nu toe 4.580.000 euro schadevergoedingen aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Dat meldt Belga. Dat zegt professor Manu Keirse, die voorzitter is van de stichting. “Daarnaast kunnen de bisdommen en ordes van geestelijken zelf nog uitbetalingen gedaan hebben.”

In een update van zijn rapporteringen over het aantal meldingen van kerkmisbruik, komt Keirse uit op 1.054 dossiers, waarvan er 628 werden gemeld aan het Centrum voor Arbitrage en 426 aan de opvangpunten die de Rooms-Katholieke Kerk in ons land heeft opgericht na het uitbreken van de misbruikschandalen.

Het grootste deel van de misbruikzaken, 74 procent, situeert zich in Vlaanderen, en 26 procent in Franstalig België. “Dat komt wellicht doordat er in Vlaanderen meer priesters actief waren in de jongerenwerking”, aldus Keirse.

In 83 procent van de gevallen waren de slachtoffers ouder dan 40 jaar op het moment van de melding en 35 procent was ouder dan 60 jaar. Op het moment van de feiten was 73 procent tussen de 10 en 18 jaar en 19 procent jonger dan 10 jaar.

Heel veel slachtoffers hebben hun leed vele jaren met zich mee gedragen zonder enige erkenning te krijgen

Professor Manu Keirse

Ruim 90 procent van de feiten dateren van meer dan 28 jaar geleden en 56 procent dateren van langer dan 48 jaar geleden. Slechts acht procent dateert van de laatste 26 jaar. “Het Centrum voor Arbitrage en de opvangpunten van de Kerk zijn destijds opgezet voor verjaarde feiten”, legt Keirse uit. “Het betekent dat heel veel slachtoffers hun leed vele jaren met zich mee hebben gedragen zonder enige erkenning te krijgen.”

Uit het rapport blijkt nog dat 43 procent van de feiten zich in scholen hebben voorgedaan en 28 procent in parochies.

Preventieve gedragscode

Manu Keirse wijst er nog op dat de Interdiocesane Commissie ter preventie van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag een nieuw protocol voor de opvangpunten heeft opgesteld. Er is ook een nieuwe preventieve gedragscode voor wie werkt in de Kerk.

“Het is de bedoeling dat elke medewerker binnen de Kerk, van priester tot koorzanger of koster, hier kennis van heeft, zodat hij of zij probleemsituaties meldt, wanneer hij of zij er kennis van krijgt. Grensoverschrijdend gedrag is een vorm van machtsmisbruik en dat moet gemeld worden, zodat ertegen kan opgetreden worden”, besluit Keirse. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  ze komen er vanaf met het betalen van een peulschil !! en hun leven gaat ongestoord verder ...zo gaat dat in Belgie.

 • Frank Van den Bulck

  Nog véél te weinig !!!

 • Gust Trentels

  Is die nu al uit zijn functie ontzet?

 • veerle ballegeer

  En de misbruikers gaan vrijuit.....

 • Geert Vande Walle

  Dan zal elk slachtoffer toch niet veel gekregen hebben !