Kelner steelt 303.000 euro van bekende Oesterput in Blankenberge en spendeert alles aan drank en vrouwen

De Oesterput is al ruim 130 jaar een begrip in Blankenberge en ver daarbuiten.
Benny Proot De Oesterput is al ruim 130 jaar een begrip in Blankenberge en ver daarbuiten.
Een 41-jarige kelner heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het jarenlange bestelen van zijn toenmalige werkgever. Tom M. zou restaurant De Oesterput in Blankenberge 303.000 euro lichter gemaakt hebben. Het openbaar ministerie vorderde twee jaar effectieve gevangenisstraf.

De boekhouder van restaurant De Oesterput maakte in september 2016 aan de zaakvoerder duidelijk dat de man op grote schaal bestolen werd. Onderzoek van de camerabeelden wees uit dat Tom M. op twee weken tijd ruim 800 euro had meenomen uit de kassa. Volgens het openbaar ministerie zou de beklaagde sinds 2004 liefst 303.000 euro achterovergedrukt hebben. Toen de feiten aan het licht kwamen, zat M. vijf dagen in voorhechtenis.

Grote sier

De advocate van de burgerlijke partij haalde uit naar de levensstijl van de kelner. Zo zou hij tot 2.000 euro per maand uitgegeven hebben aan restaurantbezoeken. "Hij maakte overal grote sier en stoefte daarmee op sociale media", aldus meester Daphné Dumery. M. zou ook tienduizenden euro's vergokt hebben en ging vaak op reis, onder andere naar Thailand. "Na de breuk met zijn vrouw spendeerde hij het geld aan drank en vrouwen", vulde de procureur aan.

“Zwart geld”

Volgens de verdediging is er absoluut geen sprake van een buitensporige levensstijl. De buit zou volgens meester Dirk Vandamme dan ook slechts een slordige 15.000 euro bedragen. De advocaat van de beklaagde legde uit dat er ook andere verklaringen mogelijk zijn voor de grote tekorten in de kassa. "Over het zwarte circuit in die zaak wordt hier in alle talen gezwegen. Door alles in de schoenen van mijn cliënt te schuiven, kan hij het gat in de kassa verklaren aan de fiscus."

De burgerlijke partij gaf toe dat De Oesterput in 2012 tegen de lamp liep, maar benadrukte dat alles sindsdien volgens het boekje verloopt. De rechter doet uitspraak op 17 december.

Tom M. na zijn vrijlating uit de gevangenis van Brugge.
Photo News. Tom M. na zijn vrijlating uit de gevangenis van Brugge.28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Iris Nielsen

  Die man is in het slachtoffer om de zwarte inkomsten van het bedrijf te dekken!!!! Wie wordt het volgende slachtoffer? Hij zal misschien wel eens iets hebben gestolen, maar zoveel, gedurende 12 jaar? Hahaha, het bedrijf komt er weer goed mee weg!

 • Jan Baroen

  Hoeveel heeft de uitbater dan officieel nog aangegeven of anders gevraagd: hoeveel heeft de uitbater dan nog in het zwart binnengerijfd en hoeveel in het zwart gemist?

 • Gino Denil

  Aan de kust behoort dat tot de noodzakelijke competenties als kelner.

 • Patrick bloemen

  Hoe krijg je da klaar ????

 • Anis Elwertani

  Hopelijk heeft het gesmaakt