Katia Segers (sp.a) scherp na uitspraken Peter De Roover (N-VA) over kunst: “Woorden zijn oprecht akelig”

belga
Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) reageert scherp op de uitspraken die N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover gisterenavond deed in De afspraak op vrijdag’. Volgens De Roover is “de voorbije jaren het gegeven dat kunst schoonheid is, te veel vergeten”. Segers verwijst in haar tweet naar ‘entartete Kunst’, een term die werd gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het naziregime voldeed.

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering bespaart in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. De voorbije dagen kwam er vanuit de Vlaamse cultuurwereld forse kritiek op die besparingen. De Roover verdedigde in de uitzending van ‘De afspraak op vrijdag’ de beleidskeuze van Jambon.

“We hadden vroeger kunstenaars die een beter oog voor schoonheid en esthetiek hadden. Dat is een zeer nostalgische visie en het is mooi dat ze terugkomt”, vervolgde De Roover. “Wat zien we vandaag? Kunst is de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste gevoelens van de kunstenaar. Het is de kunstenaar die belangrijker wordt. Het enige dat niet allerindividueelst is, is de financiering. Die is allercollectiefst, dus een beetje verschuiving kan geen kwaad”, zei De Roover nog.

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a)
BELGA Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a)

Volgens Segers doen de uitspraken van De Roover denken aan de ‘entartete Kunst’ die tijdens het raziregime in Duitsland werden verboden. “Reacties die verwijzen naar ‘entartete Kunst’ zullen de twittertrollen en de N-VA zonder twijfel gretig proberen neersabelen, maar deze woorden zijn oprecht akelig”, tweette ze. “Lekker tolerant-links: een andere mening hebben dan het eigen kransje heet daar ‘akelig’. En natuurlijk linken aan de nazi’s”, reageerde De Roover. 

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde ook via Twitter op de uitspraken van De Roover. “Ieder zijn/haar appreciatie. Maar volgens mij is dit onzin. De gustibus et coloribus non disputandum (Over smaken en kleuren valt niet te twisten)”, aldus Rutten.

De Roover zei gisteren ook nog dat een minister niet moet bepalen wat mooi is en wat niet, maar hij wel vindt dat “kunst en cultuur over schoonheid moet gaan”. “Heel wat dingen die we vandaag gepresenteerd zien, hebben andere bedoelingen dan schoonheid presenteren”, aldus De Roover. “Je hebt ook een tweede taak van cultuur: om te choqueren, vragen te stellen of te confronteren. Daarmee heb ik geen probleem.”

De N-VA’er heeft wel “een klein probleem met die vrijheid om dingen in vraag te stellen”. “Als nu de indruk wordt gewekt dat de overheid zich wil bevrijden van kritische kunstenaars, zou ik een omgekeerde oproep willen doen. Bevrijd u van de overheid en bevrijd u van het hele idee dat u aan de subsidieslurf moet hangen om te doen wat u eigenlijk wil: choqueren. Dat is ook een taak van kunst”, besloot De Roover.
134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Kunst is GEEN decoratie en hoeft helemaal niet mooi te zijn om 'kunst' te zijn. Als kunst pas als kunst erkent moet worden als een groot deel van de bevolking het mooi vindt is de kans heel groot dat we een volgende Van Gogh zullen mis lopen.

 • Gino Denil

  Ongeveer alle bekende kunstenaars in de geschiedenis kregen op een bepaald moment hetzelfde verwijst, Mario Bocque. Omdat ze grenzen verlegden en de conventies en normen van hun tijd verlegden. Daarom staan ze ook in de geschiedenisboeken. De andere die prentjes maakten volgens de smaak van de hoofdmoot in de samenleving zijn al lang vergeten. Onder Hitler, Stalin of Mao werden deze die enkel maar kunst voor het volk en volgens de normen van het regime maakten wel gewaardeerd.

 • Marc Baeyens

  Kunst wordt het mode-recept om subsidies los te weken van de belastingbetaler. Niet verwondertlijk dat men de adepten vooral moet zoeken in linkse kringen.

 • Christian Mommaerts

  het is ook een akelige vent welke 75 jaar geleden zou moeten geleefd hebben door zijn ontkenning van oa van de gele collaboratie vod,ooit was er een groot staatsman Winston,welke zegde op de voorgestelde besparingen over kunst;waarom vechten wij dan nog

 • Tony Dekeukelaere

  Alle subsidies afschaffen !! Zowel aan sport , cultuur , VZW's ; NGO's , groene stroom , electrische auto"s en aan de politiek ( uittreedvergoedingen ) !!