Katholieken protesteren tegen euthanasie van Hugo Claus

In katholieke kringen steekt protest op tegen de 'mediatisering' van de euthanasie van schrijver Hugo Claus. Het verzet wordt aangevoerd door René Stockman, hoofd van de invloedrijke organisatie Broeders van Liefde. Hij wordt bijgetreden door kardinaal Danneels en CD&V-interim-voorzitter Wouter Beke. Dat schrijft de krant De Morgen.

"Heeft hij nagedacht?"
"Heeft Hugo Claus nagedacht wanneer hij deze stap zette welke boodschap hij zou geven naar deze mensen toe (die ook aan alzheimer lijden), naar hun omstanders toe? ", vraagt broeder René Stockman zich af in een tekst op de katholieke nieuwssite Kerknet.

Fout signaal
Stockman wordt bijgetreden door Wouter Beke, interim-voorzitter van CD&V. Ook hij betreurt de mediatisering van de euthanasie van Claus:"Op deze manier kan het debat niet sereen gevoerd worden." Hij wil zich niet uitspreken over een eventueel 'fout signaal' van Claus tegenover alzheimerpatiënten.


Meer palliatieve zorg
Ook Hans Geybels, de woordvoerder van kardinaal Danneels, treedt de uitspraken van Stockman over de media bij. "Het is duidelijk dat euthanasie in de media veel meer aan bod komt dan palliatieve zorg." Volgens Geybels is het ook niet de bedoeling van Stockman om Claus zelf te veroordelen, wel zijn daad.

Of hoe Claus, die zich zijn hele leven verzet heeft tegen de dwingende invloed van de katholieke kerk, ook na zijn dood nog voor beroering zorgt bij de 'tsjeven'. (belga/edp)