Kathleen van Brempt (sp.a) toch lijsttrekker voor Europa

Belga
Kathleen Van Brempt trekt in mei de Europese lijst voor sp.a. Dat hebben we vernomen in vakbondskringen. De beslissing zou vorige week al zijn gevallen, maar de partij komt er pas mee naar buiten als er ook duidelijkheid is over de rest van de lijst. Defensiespecialist Dirk Van der Maelen wordt genoemd als lijstduwer.

Het lijsttrekkersschap leek de voorbije weken geen zekerheid meer voor Europees parlementslid Van Brempt (49). Ze werd uitgedaagd door Jan Cornillie, de gewezen politiek directeur bij sp.a. De Brusselaar van West-Vlaamse origine is bij het grote publiek onbekend, maar ligt goed bij de partijtop. Welke keuze hij nu zal maken, is niet zeker. Hij kan Europees campagne voeren op de tweede plaats. Mogelijk wijkt hij uit naar een andere lijst.

Van Brempt verloor in oktober haar zitje in de Antwerpse gemeenteraad. Maar als voorlaatste lijstduwer voerde ze enkel campagne voor de top van de lijst, niet voor zichzelf. Ze kan voor Europa rekenen op ruime steun vanuit de socialistische beweging. Vooral in vakbondskringen bouwde ze veel krediet op met haar strijd voor de rechten van de havenarbeiders en voor de vrachtwagenchauffeurs in het internationaal transport. In de fractie van Europese Socialisten en Democraten (S&D) was ze als ondervoorzitter verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid. Ze zette ook de vernieuwingsoperatie ‘progressive society’ op de rails. Resultaat was een rapport met meer dan 100 concrete beleidsvoorstellen voor een duurzame en sociaal rechtvaardige economie.




6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Om goed te zijn zou ze nog tweemaal herverkozen moeten geraken. Of nog eenmaal herverkozen geraken en daarna een Europese droomjob kunnen versieren. En dan wenkt een welverdiend pensioen.

 • Johan Billiet

  ik zie het al voor mij...een merkloos piepend wrak dat niemand wil kopen, getrokken door goed weggestopte Van Brempt...achteraan mag Van der Maelen duwen ondertussen klagend dat hij toch een beter een oud legervliegtuig genomen had. Maar samen zullen ze er wel geraken... aan de vetpotten, waar onkostennota's (Europees belastinggeld) niet transparant zijn...

 • François Nuyts

  Ja , het is nu eenmaal zo dat kapitein eenoog Koning is in het land der blinden natuurlijk . Als men ziet dat sp-a zelfs Caroline Genez terug oprakeld om de fedrale kieslijst te trekken en zij met zogenaamde kopstukken als Kherbachez en Genez de lijsten gaan trekken weet je al genoeg denk ik .

 • Paul Boutsen

  Vreemd dat dit in vakbondskringen al geweten is, ver voordat de voorzitter het nieuws heeft kunnen uitbrengen. Dat betekent dat de vakbond eindelijk de lijsten bij SPA bepaalt.

 • René Mattyns

  Je kan er op de duur alleen nog maar mee lachen.