Kater van 42 miljoen euro voor Vlaamse overheid in sociale huisvesting

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans
Photo News Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans
De Vlaamse overheid kijkt aan tegen een financiële put van 42 miljoen euro door een omstreden grondaankoop van de socialehuisvestingsmaatschappij Vitare, die dit voorjaar in vereffening ging. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Vitare werd in 2008 opgericht door de West-Vlaamse projectontwikkelaar Matexi. In 2013 verkocht Matexi 53 hectare onbebouwde grond aan zijn vehikel Vitare, en streek daarbij 35,5 miljoen euro op. De deal werd gefinancierd met een lening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). 

Maar de gronden bleken grotendeels niet-ontwikkelbaar, omdat ze op percelen naast woongebieden liggen die de lokale gemeentebesturen niet willen aansnijden. Toch kreeg Matexi voor de grond de maximale schattingsprijs: gemiddeld 670.000 euro per hectare. 

De VMSW had naar eigen zeggen geen inspraak in de transactie, ondanks de lening die ze daarvoor op tafel legde. Ook de afdeling Toezicht van het Agentschap Wonen-Vlaanderen was niet op de hoogte van de deal, schrijft De Tijd.

Door het uitblijven van bouwprojecten verslechterde de financiële situatie bij Vitare zienderogen. De maatschappij ging dit voorjaar in vereffening, waardoor de Vlaamse overheid met een miljoenenput achterbleef. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) noemt het dossier in de krant "het spreekwoordelijke lijk dat uit de kast viel bij mijn aantreden".
Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar de grondtransacties.
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • JAN krommentak

  Een beetje serieus blijven ook vandaag in Antwerpen zitten er lijken in de kast de politieke verwevenheid heeft in jaren zo niet gefloreerd men schoof en verschoof talenten om eigen belang met alle gevolgen !

 • anna vandenberg

  vanaeken jokke, en als afscheidt heeft ze nog rap een goedbetaald jobke gecreëerd, om comfortabele leventje te leiden na de politiek een vooruitziende sos zoals er vele zijn, een comfortabel leventje op de kap van hun kiezers en hun vermogen veilig in een vennootschap.

 • vanaeken jokke

  Dat lag in de schuif van Ingrid Lieten Tom Faes de befaamde lijken die SPA altijd achterlaat en dan zegt dat de andere de schuldige zijn.Als Lieten ergens de hand in had werd het gesloten of ging het failliet zo extreem bekwaam als Freya.

 • Etienne Callebout

  Het is raar dat de belastingbetaler terug moet betalen door flaters die gedaan worden door privé investeerders matexi , normaal zou die firma de schulden op zich moeten nemen en niet de Vlaamse overheid . Stof voor journalisten om uit te klaren

 • Ronny Biesen

  Het lijk dat uit de kast valt? Kan zijn, maar als je na 4 jaar in de stoel niets gedaan hebt om de schuldigen van dit lijk op het matje te roepen ben je even schuldig. Typisch Belgie, schuif naar voor je uit naar de volgende regering. En die sjoemelen dan nog wat meer.