Kasteelmoord: verdediging Gyselbrecht trekt naar Cassatie tegen rechters

Pierre Serry (links) staat samen met dokter André Gyselbrecht (rechts) terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012.
Photo News Pierre Serry (links) staat samen met dokter André Gyselbrecht (rechts) terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012.
De verdediging van André Gyselbrecht zal cassatieberoep aantekenen tegen het arrest van het hof van beroep in de zaak van de kasteelmoord. Dat bevestigt meester Johan Platteau. De advocaten van twee beklaagden hadden wrakingsverzoeken ingediend, maar het hof oordeelde vorige donderdag dat de rechters niet moeten vervangen worden.

 André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor de wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen.

Geen partijdigheid

Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Het hof van beroep stelde op 26 oktober dat de rechters "geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid" hebben getoond.

De verdediging heeft tot 10 november de tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen dat arrest. De advocaten van André Gyselbrecht hebben ondertussen beslist dat ze inderdaad naar het Hof van Cassatie zullen trekken. In de loop van volgende week zal meester Platteau cassatieberoep aantekenen.

In het omstreden tussenvonnis van 2 oktober besliste de rechtbank om geen getuigen meer op te roepen. Er werd beslist dat de pleidooien op 6 november zouden starten. Door de démarche van de verdediging zal de behandeling van de zaak maandag uitgesteld worden.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gabrielle Vansaet

  ons land is een klucht mensen die te stil rijden krijgen een boet maar moordenaars dat is wat anders ge zou volledig het vertrouwen verliezen in de rechtbanken ik kan niet meer volgen wij leven in een corupt land

 • Roger Deprez

  Het gaat toch geen klucht worden hopelijk, want dat heeft men in België al meer dan genoeg.

 • Theo Van Hoof

  Het is toch wel duidelijk dat de verdediging van den brave doktoor, dixit zijn patiënten, aanstuurt op verjaring. Als je zelf de rechtsgang probeert te bemoeilijken zou verjaring niet eens mogen bestaan. Er werd al uit verschillende vaatjes getapt maar gelukkig steeds zonder succes. Hopelijk blijft dat zo. Uiteraard zal mijnheer den doktoor ook nadien nog in beroep en cassatie gaan. Zijn spelletjes zijn nog niet afgelopen.

 • Rigobert Deleu

  Geld maakt macht . Waarom zou Gijselbrecjt plots zo makkelijk bekend hebben ???? Altijd verdacht zoiets .

 • Mathieu Peeters

  De grootste blaas isdie zijn advokaat. Die denkt dat hij iets is maar denkt niet verder als zijn neus lang is. Beweert dat het spijtig dat zijn client naar cassatie gaat en het proces niet verder kan. Hij heeft dat zelf aangekondigd, en wie is dus het kieken ervan???????