Kasteel van Dongelberg zwaar beschadigd door brand

Het hele dakgebinte is door de brand verwoest.
BELGA Het hele dakgebinte is door de brand verwoest.
De dakbrand die dinsdagavond woedde in het kasteel van Dongelberg in Geldenaken (Waals-Brabant) heeft zware schade aan het gebouw toegebracht, bevestigen de hulpdiensten en burgemeester Jean-Luc Meurice (MR).

De brand ontstond dinsdag omstreeks 20 uur ter hoogte van het dak. Over de oorzaak is nog niets bekend, maar er waren wel renovatiewerken aan de gang in het kasteel. Een 50-tal brandweerlieden uit Geldenaken, Nijvel en Waver waren betrokken bij de bluswerken. Die werden voortgezet tot ver in de nacht. De weg N222 werd tijdelijk afgesloten voor het verkeer om het werk van de brandweer te vergemakkelijken.

Ook de ochtend erna waren er nog een tiental brandweerlui ter plaatse. Het park rond het kasteel is wel afgesloten voor het publiek, bevestigt burgemeester Jean-Luc Meurice. 

Stabiliteit

Door de brand raakte het kasteel zwaar beschadigd. Het hele dakgebinte is weg, en ook elders in het gebouw is er schade. 

Geen kwaadwillige daad

Om de oorzaken te bepalen, vorderde het parket een deskundige. Hij bezocht donderdag de site, bijgestaan door de brandweer die een hoogtewerker ter beschikking stelde. De brand is wellicht veroorzaakt door een probleem met de elektriciteit. De gerechtsdeskundige kwam donderdagochtend ter plaatse en heeft niets vastgesteld dat kan wijzen op een kwaadwillige daad. Dat is vernomen van de woordvoerder van het parket van Waals-Brabant.

“Het is nog even wachten op zijn eindrapport, maar volgens de deskundige wijst niets op kwaad opzet, wat de oorspronkelijke piste - een accidentele brandoorzaak - bevestigt”, aldus de parketwoordvoerder.

BELGA

Het kasteel van Dongelberg staat op de plaats van een middeleeuwse burcht en werd later verbouwd in neorenaissancestijl. In de vorige eeuw deed het dienst als locatie voor jeugdkampen, tot het werd aangekocht door de Coopérative des centres culturels (CCC), een vereniging met banden met Opus Dei. Het kasteel stond tientallen jaren leeg maar werd recentelijk gekocht door een particulier. Die was met renovatiewerken gestart. 

Het hele dakgebinte is door de brand verwoest.
BELGA Het hele dakgebinte is door de brand verwoest.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hilde van damme

  Onlangs is het kasteel van Viane ook afgebrand, daar niet zover vandaan. Is er een verband of gewoon toeval?

 • Danny Govaerts

  Hopelijk is hij goed verzekerd en de aanwezige ondernemers ook in geval er nalatigheden op de werken worden aangetoond.

 • maud hallett

  het dak zag er toch nieuw uit? Hoop dat die firma goed verzekerd is, een echte schande zo een mooi gebouw

 • Jean-Pierre Vercruysse

  als de eigenaar goed verzekerd is kan er veel opgelost zijn